Манифестација „МУЗЕЈ ЗА 10“: У Ранчићевој кући онлајн-диван „НОЋНА ШЕТЊА КРОЗ 10 СРПСКИХ МУЗЕЈА“ - „Београд за почетнике“

17. мај 2021.

 

Манифестација „Музеј за 10“

Oнлајн-диван „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ у епизоди:

„НОЋНА ШЕТЊА КРОЗ 10 СРПСКИХ МУЗЕЈА“

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА – you tube канал и ФБ страна

среда 19. мај у 20h

 

            У оквиру манифестације Музеји за 10“ са темом „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе“ уприличена је „НОЋНА ШЕТЊА KРОЗ 10 СРПСKИХ МУЗЕЈА”, нови онлине диван Београд за почетнике” из Ранчићеве куће, који доноси ново и свеже музејско искуство филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање музеја специјалног госта-кустоса. Кроз благо српских музеја прошетаћемо у онлајн-променади уз стручно вођење проф. др Оливера Томића, једног од највољенијих српских универзитетских професора према сведочењу генерација његових студената... Јерреч је о професору историје уметности чија су предавања деценијама догађај-по-себи, а амфитеатри и учионице дупке пуни.

 МУЗЕЈ (НИ)ЈЕ ИГРА - желимо да сазнамо и видимо које је то највредније српско, а светско културно-историјско благо које чувају домаћи музеји. Шта је оно што свако од нас треба да види, као део личне, а опште културе? Шта никако не смемо пропустити? У ком музеју ћемо стећи најбоље знање о националној историји? Kоји музеј обећава најузбудљивије искуство и времеплов кроз векове? Шта је најнеобичније откриће у српским музејима...? Сазнаћемо у среду 19. маја од 20 часова на јутјуб каналу и ФБ страни Центра за културу општине Гроцка.

Чим отпутујемо у бели свет, хитамо да видимо њихове музеје, док наше недовољно познајемо и вреднујемо, а домаћи музеји крију толико репрезентативно и драгоцено културно-историјско благо, ког нажалост, често нисмо довољно свесни.

Зато, након онлајн-дивана НОЋНА ШЕТЊА KРОЗ 10 СРПСKИХ МУЗЕЈА “Београд за почетнике” са проф. др Оливером Томићем у Центру за културу Гроцка, установи културе која је ове добила Признање манифестације „Музеј за 10“, сигурни смо да ћемо сви почети мало више да истражујемо и упознајемо, а самим тим и више волимо музејску културну баштину Србије.

Поготову што се и сам диван одржава у чудесној Ранчићевој кући, заштићеном културном добру Београда и својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века, у којој данас станује Центар за културу општине Гроцка.

Гост-кустос кроз музеје: проф. др Оливер Томић, историчар уметности

Домаћица: Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала „Београд за почетнике”

 

Среда19. мај у 20 часова

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА – you tube канал и ФБ страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: Општина Гроцка

 

Добро дошли онлајн!

 

 

Повезани садржај

14јануар2022
Пројекат  „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

Пројекат „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.