Манифестација „МУЗЕЈ ЗА 10“: У Ранчићевој кући онлајн-диван „НОЋНА ШЕТЊА КРОЗ 10 СРПСКИХ МУЗЕЈА“ - „Београд за почетнике“

17. мај 2021.

 

Манифестација „Музеј за 10“

Oнлајн-диван „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ у епизоди:

„НОЋНА ШЕТЊА КРОЗ 10 СРПСКИХ МУЗЕЈА“

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА – you tube канал и ФБ страна

среда 19. мај у 20h

 

            У оквиру манифестације Музеји за 10“ са темом „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе“ уприличена је „НОЋНА ШЕТЊА KРОЗ 10 СРПСKИХ МУЗЕЈА”, нови онлине диван Београд за почетнике” из Ранчићеве куће, који доноси ново и свеже музејско искуство филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање музеја специјалног госта-кустоса. Кроз благо српских музеја прошетаћемо у онлајн-променади уз стручно вођење проф. др Оливера Томића, једног од највољенијих српских универзитетских професора према сведочењу генерација његових студената... Јерреч је о професору историје уметности чија су предавања деценијама догађај-по-себи, а амфитеатри и учионице дупке пуни.

 МУЗЕЈ (НИ)ЈЕ ИГРА - желимо да сазнамо и видимо које је то највредније српско, а светско културно-историјско благо које чувају домаћи музеји. Шта је оно што свако од нас треба да види, као део личне, а опште културе? Шта никако не смемо пропустити? У ком музеју ћемо стећи најбоље знање о националној историји? Kоји музеј обећава најузбудљивије искуство и времеплов кроз векове? Шта је најнеобичније откриће у српским музејима...? Сазнаћемо у среду 19. маја од 20 часова на јутјуб каналу и ФБ страни Центра за културу општине Гроцка.

Чим отпутујемо у бели свет, хитамо да видимо њихове музеје, док наше недовољно познајемо и вреднујемо, а домаћи музеји крију толико репрезентативно и драгоцено културно-историјско благо, ког нажалост, често нисмо довољно свесни.

Зато, након онлајн-дивана НОЋНА ШЕТЊА KРОЗ 10 СРПСKИХ МУЗЕЈА “Београд за почетнике” са проф. др Оливером Томићем у Центру за културу Гроцка, установи културе која је ове добила Признање манифестације „Музеј за 10“, сигурни смо да ћемо сви почети мало више да истражујемо и упознајемо, а самим тим и више волимо музејску културну баштину Србије.

Поготову што се и сам диван одржава у чудесној Ранчићевој кући, заштићеном културном добру Београда и својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века, у којој данас станује Центар за културу општине Гроцка.

Гост-кустос кроз музеје: проф. др Оливер Томић, историчар уметности

Домаћица: Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала „Београд за почетнике”

 

Среда19. мај у 20 часова

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА – you tube канал и ФБ страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: Општина Гроцка

 

Добро дошли онлајн!

 

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска