Манифестација „МУЗЕЈ ЗА 10“: У Ранчићевој кући онлајн-диван „НОЋНА ШЕТЊА КРОЗ 10 СРПСКИХ МУЗЕЈА“ - „Београд за почетнике“

17. мај 2021.

 

Манифестација „Музеј за 10“

Oнлајн-диван „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ у епизоди:

„НОЋНА ШЕТЊА КРОЗ 10 СРПСКИХ МУЗЕЈА“

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА – you tube канал и ФБ страна

среда 19. мај у 20h

 

            У оквиру манифестације Музеји за 10“ са темом „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе“ уприличена је „НОЋНА ШЕТЊА KРОЗ 10 СРПСKИХ МУЗЕЈА”, нови онлине диван Београд за почетнике” из Ранчићеве куће, који доноси ново и свеже музејско искуство филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање музеја специјалног госта-кустоса. Кроз благо српских музеја прошетаћемо у онлајн-променади уз стручно вођење проф. др Оливера Томића, једног од највољенијих српских универзитетских професора према сведочењу генерација његових студената... Јерреч је о професору историје уметности чија су предавања деценијама догађај-по-себи, а амфитеатри и учионице дупке пуни.

 МУЗЕЈ (НИ)ЈЕ ИГРА - желимо да сазнамо и видимо које је то највредније српско, а светско културно-историјско благо које чувају домаћи музеји. Шта је оно што свако од нас треба да види, као део личне, а опште културе? Шта никако не смемо пропустити? У ком музеју ћемо стећи најбоље знање о националној историји? Kоји музеј обећава најузбудљивије искуство и времеплов кроз векове? Шта је најнеобичније откриће у српским музејима...? Сазнаћемо у среду 19. маја од 20 часова на јутјуб каналу и ФБ страни Центра за културу општине Гроцка.

Чим отпутујемо у бели свет, хитамо да видимо њихове музеје, док наше недовољно познајемо и вреднујемо, а домаћи музеји крију толико репрезентативно и драгоцено културно-историјско благо, ког нажалост, често нисмо довољно свесни.

Зато, након онлајн-дивана НОЋНА ШЕТЊА KРОЗ 10 СРПСKИХ МУЗЕЈА “Београд за почетнике” са проф. др Оливером Томићем у Центру за културу Гроцка, установи културе која је ове добила Признање манифестације „Музеј за 10“, сигурни смо да ћемо сви почети мало више да истражујемо и упознајемо, а самим тим и више волимо музејску културну баштину Србије.

Поготову што се и сам диван одржава у чудесној Ранчићевој кући, заштићеном културном добру Београда и својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века, у којој данас станује Центар за културу општине Гроцка.

Гост-кустос кроз музеје: проф. др Оливер Томић, историчар уметности

Домаћица: Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала „Београд за почетнике”

 

Среда19. мај у 20 часова

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА – you tube канал и ФБ страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: Општина Гроцка

 

Добро дошли онлајн!

 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу