МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“ – МОЋ МУЗЕЈА (14 – 20. МАЈ 2022.)

12. мај 2022.

 

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“ – МОЋ МУЗЕЈА

14 – 20. МАЈ 2022. 

Манифестација „Музеји за 10“ одржаће се у периоду од 14 до 20. маја 2022. под слоганом „Моћ музеја“, а у складу са овогодишњом темом Центар за културу Гроцка је спремио и своју верзију моћног програма. 

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 одржава се у 54 града и на 159 локација! Овогодишњи слоган МОЋ МУЗЕЈА инспирисао нас је у креирању разноврсног програма међу којим ће суграђани, али и сви посетиоци и излетници моћи да пронађу нешто за себе.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по осми пут, а са жељом да се током 7 дана бесплатних музејских програма обележе три важна датума  – Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја.

На дан почетка манифестације, у суботу 14. маја Центар за културу Гроцка ће  бити отворен од  11 до 17 часова, обележавајући у дневној излетничкој варијанти  Европску ноћ музеја, а улаз у установу је током свих дана трајања манифестације бесплатан.

Придружите нам се и откријте невероватну моћ музеја Србије!

ПРОГРАМИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА:

1. Стална музеолошка поставка ЛЕГАТ ДР АЛЕКСАНДРА КОСТИЋА у Гроцкој

Стална музеолошка поставка Легат др Александра Костића, свестраног  научника и првог српског сексолога, изложенa је у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у срцу старе вароши и заштићеној амбијенталној целини Грочанска чаршија. Стална поставка представља археолошке и палеонтолошке налазе са терена Гроцке, уз личне предмете који су поклон професоровог сина Војислава Вокија Костића, познатог композитора и гастронома.

Др Костић је градећи летњиковац у Дубочају 1932. године открио богат археолошки локалитет и иницирао његово проучавање. Своје налазе је 1978. године оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“, а збирка из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након више деценија заборава поново пред очима јавности.

Професор др Александар Ђ. Костић (1893–1983) био је изузетно свестрана личност чије је деловање оставило дубоког трага у области медицинских наука, али и у култури XX векa. Један је од првих професора и декан (1936-1939) Медицинског факултета у Београду – оснивач је Института за хистологију и ембриологију, који по њему носи име, а потом и Ветеринарског факултета (1936), као и фармацеутског одсека Медицинског факултета (1938).

На Медицинском факултету, где је три пута за редом биран за декана, основао је и Терминолошки семинар и Фото-лабораторију. Уз богат научни и педагошки рад, аутор је бројних уџбеника и књига („Основи нормалне хистологије“, „Основи хистолошке технике”, „Медицински речник”, „Медицинска енциклопедија”, „Основи медицинске сексологије”, „Мој лекар” и др.). Кустос Легата је Зорица Атић, историчарка уметности.

(Библиотека „Илија Гарашанин” Булевар ослобођења 11, Гроцка; 011 8501-801)

2. Стручно вођење „Топлина варошког дома Гроцке“

Лепотица народног неимарства Гроцке и Србије бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је од материјала са поднебља крајем 18. и почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства.

Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године.

(Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9, Гроцка; 011 850 2321)

3. Самостална изложба „ЈА БАШ ЛИЧНО”, ауторке Биљане Михајловић

Самосталном изложбом под називом „Ја баш лично”, ауторка Биљана Михајловић представља своје илустрације за децу и одрасле. Радови су изведени традиционално, у техници акаварела и дрвених бојица и различитих су формата (од 22×25 цм до 60×70 цм). Како ауторка наводи, обично илустратори цртају на основу неких написаних прича или текстова друге врсте, и ма колико давали свој лични печат ипак када је у причи Црвенкапа у црвеном капуту, не можете нацртати љубичасти капут.

Такође илустратори ретко цртају традиционално, махом су то дигиталне илустрације којима се у публикацијама лакше манипулише. Традиционалне илустрације носе одређену емоцију која се у дигитали изгубила, и жеља уметнице је била да се овом изложбом то и покаже. Такође, радови су резултат мисли и инспирације коју је уметница налазила шетајући шумом…

(у  галерији Ранчићеве куће, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

4. Стручно вођење „МОЋНА топлина варошког дома Гроцке – од народног неимарства до југословенског гламура

14. мај у 12 часова

Културну туру Гроцком води Зорица Атић, кустос

5. Онлајн диван – трибина „МОЋ МУЗЕЈА“ у сарадњи са Смиљаном Попов  „Београд за почетнике“

Уживо/дигиталне трибине у сарадњи са Смиљаном Попов, „Београд за почетнике“ одржаће се у Центру за културу Гроцка 20.  маја. Гост трибине је Раде Милић, археолог Центра за урбани развој. Овај иновативни концепт дигиталне трибине биће реализован у Ранчићевој кући. Помера границе двоструко уживо – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“; техничка платформа: „OCOLO“ digital, студио за дигиталне технологије; подршка: Општина Гроцка.

(Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

6. Ноћ музеја: емитивање епизоде НОЋНА ШЕТЊА КРОЗ 10 СРПСКИХ МУЗЕЈА „Београд за почетнике“

14. мај у 18 и 19 часова, снимак из Ранчићеве куће, са гостом проф. др Оливером Tомићем, историчарем уметности.

(Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

7. Виртуелне 3Д презентације културних добара општине Гроцка

Дигитална е-промоција културних добара општине Гроцка. Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, што је последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Дигитални 3Д садржај биће доступан на сајту Центра за културу Гроцка, и страницама на друштвеним мрежама, са пропратним едукативним објашњењима, фотографијама и сл.

Програм је реализован у сарадњи са Центром за урбани развој и „OCOLO digital“ студијом за дигиталне технологије.

3Д Ранчићеве куће у Гроцкој,

Касно-римска гробница у Брестовику и

Легат др Александра Костића.

8. ПРОМОЦИЈА ВИРТУЕЛНЕ ШЕТЊЕ ЛЕТЊИКОВЦЕМ ПРОФ. ДР АЛЕКСАНДРА КОСТИЋА – нова 3Д тура

Имајући у виду да је реч о знаеменитом научнику, оснивачу Института за хистологију и ембриологију у Београду, који 2022. године обележава јубилеј – 100 година од оснивања, у част проф. др Александра Костића чији се Легат налази у Гроцкој, биће представљена виртуелна шетња његовим имањем у Гроцкој.

Летњиковцем и данас провејава дух њених становника, који су листом били великани српске науке, културе и историје – проф. др Александар Костић, научник, проф. др Смиља Костић Јоксић, педијатар, Војислав Воки Костић, композитор.

Дигитални 3Д садржај биће доступан на на сајту Центра за културу Гроцка, и на друштвеним мрежама, са пропратним едукативним објашњењима, фотографијама и сл. Програм је реализован у сарадњи са Центром за урбани развој и „OCOLO digital“ студијом за дигиталне технологије.

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна  тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, што је последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

9. ЂАЧКЕ посете Ранчићевој кући и актуелној изложби илустрација, праћене радионицом илустрације

Датум и време:  Током трајања Манифестације

Ђачке посете подразумевају упознавање са Ранчићевом кућом и актуелном самосталном изложбом „Ја баш лично”, ауторке Биљане Михајловић, која излаже илустрације за децу и одрасле. Традиционалне илустрације носе одређену емоцију која се у дигитали изгубила, и жеља уметнице је била да се овом изложбом то и покаже. Ђаци ће током посете имати и радионицу у башти Ранчићеве куће, где ће се окушати као илустратори.

Изложба „Ја баш лично” Биљане Михајловић биће отворена 13. маја у галерији Ранчићеве куће. Након догађаја, програм упознавања ђака са Ранчићевом кућом и актуелном изложбом, одвијаће се радним данима од 10 до 12 часова.

(у  галерији Ранчићеве куће, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

Радно време у току Манифестације:

*Центар за културу Гроцка, субота од 11 до 17 часова, од понедељка до четвртка од 09 до 16 часова, петком од 9 до 18 часова

*Библиотека „Илија Гарашанин“, субота од 08 до 14 часова, понедељак-уторак од 13 до 20 часова, среда-петак од 8 до 15 часова

Адреса:

Библиотека „Илија Гарашанин” у Гроцкој, Булевар ослобођења 11

Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9

Сајт: Музеји Србије

 

Повезани садржај

17март2023
Жирирање дечјег ликовног конкурса

Жирирање дечјег ликовног конкурса

17 март 2023

Жирирање дечјих радова пристиглих на ликовни конкурс „Креирај разгледницу - ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА“ одржано је у петак, 17. марта у Ранчићевој кући.