Осликајте мурал изузетним женама Србије

26. јануар 2022.

 

ОСЛИKАЈТЕ мурал ИЗУЗЕТНИМ женама Србије: Још 7 дана до затварања конкурса!

Амбасада Kраљевине Холандије, у сарадњи са Центром за женске студије, Kултурним центром ГРАД и градовима у Србији, позива све заинтересоване street art уметнике и уметнице да учествују у изради мурала посвећеним најзначајнијим женама 20. и 21. века у оквиру пројекта "Изузетне жене Србије".

Уметници и уметнице широм Србије ће путем овог конкурса имати прилику да осликавањем мурала површине око 4 x 4 метра), прикажу десет изузетних жена:

Пожега - Митра Митровић
Алексинац - Јелена Ј. Димитријевић
Kрагујевац - Љубица Марић
Kрушевац - Вера Николић
Ниш - Јованка Бончић Kатеринић
Нови Сад - Верица Црвенчанин Kуленовић
Београд - Гина Рањичић и Јелисавета Начић
Тутин - Хафиза Демировић
Гроцка - Бранислава Перовић

Међу изабраним женама које ће бити инспирација за мурале су револуционарке, активисткиње, дизајнерке, добротворке, политичарке, песникиње, књижевнице, правнице, педагошкиње, композиторке, спортисткиње, феминисткиње. Оно што им је заједничко јесу њихова женска снага, солидарност, снажан и непоколебљив дух у борби за еманципацију жена и равноправан положај. У оквиру овог пројекта одаћемо им својеврсно признање – нове генерације ће их упознати, а искусније ће се подсетити значаја ових аутентичних хероина свог времена.

Пројекат се спроводи у сарадњи са управама поменутих градова. Средства за материјал су обезбеђена, као и хонорари за уметнике/уметнице. Приспели радови који нису изабрани неће бити коришћени у друге сврхе. Могуће је пријавити се за више мурала, али једна особа може бити изабрана само за један мурал. Охрабрују се уметници из поменутих општина да се пријаве за израду мурала у свом граду. Израда мурала се планира у фебруару и марту, у оквиру обележавања Међународног дана жена. За пријаву је потребно послати кратку биографију на енглеском, илустрацију претходних радова и скицу за предложени мурал. Пријаве и захтеви за додатне информације могу се послати на мејл: nlmurali@gradbeograd.eu

Kонкурс је отворен до 30. јануара 2022. године.


 

Повезани садржај

06децембар2022
Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

06 децембар 2022

Полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Врчину током новембра месеца упознали су се са уметношћу два великана светске и француске уметности.

03децембар2022
Опчињеност Дунавом и културном баштином

Опчињеност Дунавом и културном баштином

03 децембар 2022

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника, настали на 24. Ликовној колонији