Отварање 24. Ликовнe колоније и наступ састава Кillo Кillo banda

28. јул 2022.

 

Гроцка је позната по традиционалним „Грочанским свечаностима“ које се сваког јула и августа организују у овој варошици, а ове године су 54. по реду. Важан уметнички догађај вишедеценијске манифестације у општини чувеној по лепоти природе и културној баштини, свакако је Ликовна колонија, која бележи дугу традицију.
 
Двадесет и четврто по реду уметничко окупљање отворено је пред многобројном публиком у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка, установе културе општине Гроцка, уз презентацију радова реномираних уметника са претходних ликовних окупљања, и трајаће наредних пет дана у лепој вароши крај Дунава. У наставку вечери, публици се одличним наступом представио реге-блуз састав "Кило Кило банда" који долази из Новог Сада.
 
Културни догађај је свечано отворио и уметнике поздравио Мирољуб Јевтић, помоћник председника опшптине Гроцка, док је сликарка Даница Веселиновић у име уметника изнела своје утиске о садржајном првом дану, који је протекао у упознавању општине Гроцка и посети Археолошком налазишту у Винчи, манастиру Рајиновац, Огледном добру Радмиловац, Касно-римској гробници...
 
Селекторка уметничке смотре Зорица Атић, историчарка уметности и директорка Центра за културу Гроцка, истакла је: - До сада је колонија угостила више од две стотине реномираних уметника, и данас спада у културне манифестације од значаја за престоницу. Иницијатива за ову врсту уметничког окупљања потекла је од чувене породице Медаковић, академика Дејана Медаковића, историчара уметности. До данас је колонија традиционална уметничка смотра која и даље окупља реномиране уметнике, а Гроцка је једна од свега две београдске општине која негује ову врсту уметничке размене. Уметничко окупљање „24. Ликовна колонија ГО Гроцка“ је културни програм усмерен ка стварању нове уметничке продукције, представљању општине Гроцка у светлу њених укупних лепота и вредности, а један од важних циљева је и подршка уметницима, баш као и афирмација уметности и ликовног живота у локалној средини.
 
У овогодишњој колонији учествује дванаест академских уметника млађе и средње генерације који долазе широм Србије: Биљана Михајловић, Даница Веселиновић, Маја Веселиновић, Живана Мијаиловић, Александар Вељковић, Вук Ђурић, Ирена Јевтовић, Миљана Драшковић, Владимир Јочић, Костантинос Пателис Милићевић, Марко Кресоја, Предраг Милошевић.

Исте вечери, у „Музичкој башти“ на летњој сцени Ранчићеве куће наступио је шесточлани новосадски састав „Kило кило банда“, који овогодишњом летњом турнејом бележи петнаест година рада.
 
„Музичка башта“ и Ликовна колонија ГО Гроцка подржани су од стране Града Београда – Секретаријата за културу, и Општине Гроцка.
 
Културној вечери у Ранчићевој кући су присуствовали председница СО Гроцка Душица Мемаровић са сарадницима, као и бројна и расположена публика из Гроцке, Београда, Новог Сада и Смедерева.
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 


 

Повезани садржај