Отворена 25. Ликовна колонија ГО Гроцка уз наступ састава КАЛ

28. јул 2023.

 

Традиционална уметничка смотра у Гроцкој, двадесет и пета по реду Ликовна колонија у оквиру вишедеценијске Културно-туристичке манифестације 55. „Грочанске свечаности“, отворена је пред бројном публиком и поштоваоцима уметности у четвртак, 27. јула на летњој сцени Ранчићеве куће, уз изванредан наступ састава КАЛ „Rock’N’Roma“ у јубиларној 10. Музичкој башти.

У име ГО Гроцка, покровитеља уметничког окупљања, смотру је отворио Мирољуб Јевтић, помоћник председника општине Гроцка.
Своје утиске зеленом Гроцком и Ликовном колонијом је изнела учесница овогодишње смотре уметности, Светлана Јовановић, магистар вишемедијске уметности, професорка предмета Цртање и сликање у једној од београдских уметничких школа.
 
- Прва колонија општине Гроцка, датира из 1998. године, на предлог чувеног академика Дејана Медаковића и његове породице. Била је у знаку теме „Омаж слици“, као показатељ постојаности ликовних уметности и традиционалних техника. Међутим, пракса рада у Гроцкој није остала верна тематској концепцији. Уметници су, опчињени реком и поетским крајоликом, из колоније у колонију у своја дела уносили емоције које је покренуо боравак у Гроцкој, а мотив се наметнуо и остао - Гроцка на Дунаву, навела је селекторка Зорица Атић.
Уметници се окупљају и раде у Ранчићевoj кући и на другим инспиративним локацијама београдске општине благословене лепотом природе и богатом културном баштином, попут наутичке марине крај реке Дунав и панорама Агиног брда.
 
Колонија траје у периоду 26.07 - 31.07.2023. године под окриљем Центра за културу Гроцка - установе културе општине Гроцка.
Ове године, Ликовна колонија ГО Гроцка на позив Зорице Атић, историчарке уметности, окупља 10 уметника који долазе из градова широм Србије (Смедерево, Шабац, Зрењанин, Београд...), али и из локалне средине која је позната по неговању уметности.
У раду колоније учествују: др ум. Предраг Лојаница - ликовни уметник, Зрењанин; Владимир Јочић - докторанд, дипл. сликар, Обреновац; Ивана Блечић Стефановић - дипл. сликар-конзерватор, Београд-Гроцка; Оливера Милуновић - дипл. дизајнерка текстила, Београд-Гроцка; Мика Ловре Миловић - дипл. сликар, Београд-Гроцка; Јелена Виторовић - дипл. сликар, Београд-Гроцка; мр Светлана Јовановић - ликовна уметница, мр вишемедијске уметности, Шабац; Николија Тубић - докторанд, МА ликовне уметности, Краљево, Немања Арсић - дипл. сликар, Смедерево; мр Весна Џакић - сликар-графичар, Београд.
 
Ликовна колонија ГО Гроцка је традиционална културна манифестација усмерена ка стварању нове уметничке продукције и представљању општине Гроцка у светлу њених културних, уметничких, туристичких садржаја и вредности, као и подршке уметницима и афирмацији ликовног живота у локалној заједници и Републици. Од свог настанка 1998. године до данас, окупила је бројна и репрезентативна имена домаће уметности.
 
Јубиларна X „Музичка башта“ током 2023. године на летњој сцени Ранчићеве куће наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.
 
KАЛ бенд доноси један сасвим оригиналан и неодољив звук који је настао симбиозом разноликих музичких жанрова, и може се описати као традиционална балканска ромска музика са елементима танга, свинга, џеза, блуза и попа, али и турске, блискоисточне и јамајчанске музике. Музички стил по којем је KАЛ препознатљив страни критичари су назвали „Rock’n’Roma“ или Gypsy Rockabilly. Аутентичан назив Kал потиче из ромског језика и означава црно. Бенд Kал годинама уназад кроз своју музику представља културу ромског народа, како у земљи тако и у иностранству. Наступао је на бројним и значајним европским фестивалима. Драган Ристић, гитариста и фронтмен групе, осим музиком, бави се глумом, позоришном продукцијом и перформансом. У филмским остварењима сарађивао је као преводилац за ромски језик. За култно дело Емира Kустурице „Црна мачка, бели мачор“, Драган Ристић написао је текст песме „Бубамара“ која је постала велики хит. Такође, Kал Бенд отворио је и први Kустендорф 2008. године. Група Kал носилац је многих награда и признања за допринос култури. До сада су објавили четири ЦД-а: Традиционална музика Србије, КАЛ (2006.), Радио Романиста (2009.) и Ромологија (2013.). За KАЛ и Радио Романисту, продукцију је потписао Мајк Нилсен, познат по сарадњи са највећим светским музичким атракцијама (Андерворлд, Сноу патрол, Kјур, Џемироквај...). Група Kал данас наступа у саставу: Драган Ристић - гитара, вокал, Душан Гњидић – бубњеви, Војо Марковић – бас и вокал, Милош Kостић – хармоника и Милан Вељковић – виолина и вокал.
 
Догађају су присуствовале и председница СО Гроцка Весна Дамњановић и заменица председника Го Гроцка Душица Мемаровић са сарадницима.
 
 
 
 
*Јубиларна 10. „Музичка башта“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај