ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020 - „Наслеђе и образовање"

24. септембар 2020.

 

Програм Центра за културу Гроцка

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020. у Србији
Наслеђе и образовање"
 

- Центар за културу општине Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” са темом „Наслеђе и образовање“ укључујe разноврсним предлозима програма, самостално и у мрежи сарадње са установама културе, организацијама и стручним тимовима, и посебно са Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике“.
У знаку овогодишње теме која слави наслеђе кроз знање и образовање, и посебно потенцијал наслеђа као оруђа за учење и инспирацију за будућност, програми су конципирани и кроз бројне дигиталне садржаје, у складу са тренутном ситуацијом и поштујући прописане епидемиолошке мере.

 Сажетак програма: ИЗЛОЖБЕ у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда (1. Народно градитељство – споменик културе данас), као и Народним музејом Краљево и Музејом слатка - Кућа Цветићa (2. Мужићу зашто те нема? - Образовање у домаћичким школама), ОНЛАЈН ТРИБИНЕ + ПИКНИК-ТРИБИНЕ у сарадњи са Смиљаном Попов и „Београдом за почетнике“, техничка платформа „OCOLO“ digital (у башти Ранчићеве куће), и читаву ВИДЕОТЕКУ сачињену од 20 едукативних тематских емисија серијала „Београд за почетнике“ Смиљане Попов, затим дигиталне 3Д ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ (Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Касно-римска гробница у Брестовику) у сарадњи са Центром за урбани развој и „OCOLO“ digital, СТРУЧНА ВОЂЕЊА заштићеним културним добрима (Ранчићева кућа, Грочанска чаршија, Легат др Александра Костића, Kасно-римска гробница у Брестовику) са специјал-програмом - гостујућим кустоским вођењима, МАЛУ ЛИКОВНУ ИНТЕРНЕТ РАДИОНИЦУ „Ликовно путовање наслеђем“ за основце, ЕДУКАТИВНУ РАДИОНИЦУ „Наслеђе за децу“ за основце у Гроцкој у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда (место одржавања башта Ранчићеве куће), ЕДУКАТИВНУ РАДИОНИЦУ „Музеји за децу“ за основце у Гроцкој у сарадњи са Музејом града Београда (место одржавања Легат др Александра Костића и башта Ранчићеве куће),

*Програми се реализују под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Напомена: Организатори задржавају право измене и допуне планираних садржаја у складу са актуелним и препорученим здравствено-безбедоносним мерама.

  ГАЛЕРИЈСКИ ПРОГРАМ у Ранчићевој кући, две изложбе:

1. Изложба НАРОДНО ГРАДИТЕЉСТВО, СПОМЕНИК КУЛТУРЕ ДАНАС

Место одржавања: Ранчићева кућа - Центар за културу Гроцка

Време одржавања: петак 18. септембар у 18 часова

Организатор: Центар за културу Гроцка презентује гостујућу изложбу Завода за заштиту споменика културе града Београда у прилагођеном формату

Изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда, ауторке Наде Живковић, етнолога-конзерватора, биће представљена у Ранчићевој кући, културном добру Гроцке од великог значаја за нашу земљу (која је такође представљена на паноима ове изложбе као експонат). Едукација о вредном архитектонском наслеђу утиче на упознавање са народном традицијом и неимарством, некадашњим знањима и вештинама које чине престижну еколошку градњу данашњице, кроз истицање њихових градитељских и културно-историјских вредности. Да општина Гроцка заиста обилује богатим градитељским наслеђем, показује заступљеност грочанских варошких кућа у оквиру Заводове изложбе, као и амбијенталне целине „Грочанска чаршија“. Имајући у виду да је више значајних целина и грађевина евидентирано и заштићено на овом подручју, поставка на локално специфичан начин комуницира са публиком и посетиоцима, указујући на вредности у окружењу.            

2. Изложба МУЖИЋУ, ЗАШТО ТЕ НЕМА? – ОБРАЗОВАЊЕ У ДОМАЋИЧКИМ ШКОЛАМА

Место одржавања: Ранчићева кућа - Центар за културу Гроцка

Време одржавања: петак 16. октобар у 17 часова

Организатори: Центар за културу Гроцка, Народни музеј Краљево, Музеј слатка – Кућа Цветића

Изложба је организована у сарадњи са Народни музејом Kраљево и Музејом слатка – Kуће Цветића, ауторке др Лидије Цветић Вучковић. Симболично посвећена „образованој варјачи“ родила се током оснивања овог породичног музеја, који је у својим колекцијама сакупио велики број: ручних радова, покућства, фотографија и школских свезака са занимљивим упутствима за домаћице. Све ове предмете повезује један заједнички именилац – „домаћичке школе“ у Србији. Поставка у изазовној топлини заштићеног варошког дома београдског подручја открива како, зашто и где су настајале ове специфичне установе, како су изгледале, какво знање су пружале женама и најзад, какав су допринос оставиле целокупном друштву. Изложба ставља акценат на породичне вредности, којима је превазиђен јаз између феминизма и патријархата, са циљем да укаже на значајну улогу еманципованих домаћица у култури свакодневног живота током прве половине XX века.

ДАНИ ЕВРОПСKЕ БАШТИНЕ са „БЕОГРАДОМ ЗА ПОЧЕТНИKЕ“ и Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала:

1) ВИДЕОТЕКА „Београд за почетнике“

Време и место одржавања: е-презентација емисија (филмски дани) одржаће се четвртком током трајања Манифестације на сајту Установе и друштвеним мрежама

У знаку овогодишње теме Дана европске баштине који славе наслеђе и образовање, и то посебно кроз дигиталне садржаје који су актуелизовани услед планетарне ковид епидемије, едукативна видеотека научно-популарних емисија „Београд за почетнике“ је културно-просветни водич кроз баштину престонице, са акцентом на садржаје који имају шири, европски значај. Ова видеотека биће доступна на сајту Министарства културе, Дана европске баштине, Центра за културу Гроцка и друштвеним мрежама, конципирана/подељена у оквиру неколико тема/догађаја/филмских дана за истраживање националне и европске културне баштине у Београду.

- 10 ДЕСТИНАЦИЈА KОЈЕ МОРАТЕ ПОСЕТИТИ У БЕОГРАДУ:

(овај сегмент видеотеке биће својеврстан едукативни водич кроз културно наслеђе престонице)

1. Београдска Света гора деспота Стефана Лазаревића

2. Римска гробница у Брестовику

3. Винча и Старчево – Брисел каменог доба, где је настала Европа

4. Микеланђело у Београду

5. Београдска мумија

6. Немачко војно гробље у Кошутњаку

(из 1. св. рата где су сахрањени и наши војници, из пијетета)

7. Музеј опанчарства у Раковици

8. Радмиловац – Огледно добро Пољопривредног факултета – Село праисторијског човека

9. Црква Светог Марка – почива Цар Душан

10. Опсерваторија на Звездари

 

- БЕОГРАЂАНИ И ПОРОДИЦЕ KОЈЕ СМО НЕПРАВЕДНО ЗАБОРАВИЛИ

1. Александар Костић, научник (Легат др Александра Костића у Гроцкој)

2. Дом породице Павловић

3. Дом породице Вељковић

4. Збирка икона Секулић (Музеј града Београда, највећа збирка икона у Србији)

5. Највољенији градоначелник Београда Влада Илић

6. Шонде, заборављени краљеви чоколаде

 

- 5 НАЈНЕВЕРОВАТНИЈИХ ПРИЧА ИЗ БЕОГРАДСKЕ ИСТОРИЈЕ

1. Како је из ораха мртвог руског војника који је ослобађао Београд исклијало дрво (прича о ослобађању Београда у 2. светском рату)

2. Како су Немци дезертирали у партизане ( у сред Београда, држала их као таоце дорћолска деца, преузели БГ илегалци – сведочење јединог преживелог илегалца који је учествовао у операцији)

3. Најбогатији рудници сребра римског царства на Космају

4. Београд колевка светске хуманоидне роботике – јесте ли знали?

5. Први аналогни рачунар на воду у историји – изум Мике Аласа

2) ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ „Београд са почетнике“ ОНЛАЈН + УЖИВО у Ранчићевој кући

Уместо у студију, овај иновативни коцепт дигиталних трибина одржава се на одабраној локацији, и помера границе двоструко уживо – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

1.Е-ТРИБИНА - ЈЕДАН ДАН У ЖИВОТУ ПРАБЕОГРАЂАНИНА

Место одржавања: Ранчићева кућа – Центар за културу Гроцка  

Време одржавања: среда 16. септембар у 18.00 часова

Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“

Техничка платформа: „OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Инспиративна прича о винчанској култури, као једној од првих урбаних праисторијских кутура у Европи, кроз призму свакодневног живота, културе становања, исхране... апострофирајући знања која можемо преузети од својих предака и прилагодити их тренутним потребама. Документована је бројним археолошким налазима у Винчи, упућије публику на програме Музеја града Београда, археолошко налазиште „Бело брдо“ и стручна вођења.

Гост: Драган Јанковић, археолог, кустос Музеја града Београда

2. Е-ТРИБИНА - ПУТУЈУЋИ КАБИНЕТ ИСТОРИЈЕ ЗА ЂАKЕ – KАД ИСТОРИЈА ОЖИВИ

Место одржавања: Ранчићева кућа – Центар за културу Гроцка  

Време одржавања: среда 23. септембар у 18.00 часова 

Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“

Техничка платформа: „OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Трибина у форми часа историје за целу породицу, била би својеврсни преседан у нашој културној пракси, јер су публика - и ђаци и одрасли, односно деца и родитељи, на заједничком часу историје, потенцирајући – улогу образовања у наслеђу и наслеђа у образовању. Kроз најпарадигматичније историјске епизоде националне повести у светлу ширег европског круга показаћемо колико је важно познавање, учење и истраживање властите историје и образовања за савременог човека.

Гост: Дејан Ристић, историчар.

Модераторка трибине Смиљана Попов је са историчаром Дејаном Ристићем под покровитељством Министарства културе и информисања, реализовала пројекат ове врсте али уживо широм београдских школа, тако да ће заједничко драгоцено искуство бити прожето у овој е-трибини, у светлу овогодишње теме Дана европске баштине – Наслеђе и образовање.

3. Е-ТРИБИНА  - 10 НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИХ ПРИЧА&МЕСТА БГ ПОДЗЕМЉА

Место одржавања: Ранчићева кућа – Центар за културу Гроцка  

Време одржавања: среда 30. септембар у 18.00 часова 

Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“

Техничка платформа: „OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Kроз тему која изузетно интригира публику, проћи ћемо слојеве и наслеђе наше бурне и богате историјске прошлости – кроз римско, словенско, турско, аустроугарско, југословенско културно и историјско наслеђе.

Гост: Раде Милић, археолог Центра за урбани развој (који се најстудиозније бавио проучавањем београдског подземља током протекле деценије)

Филм „Ромулијана и Магура, археолошке ризнице ишчезлог Царства“: Након трибине, биће емитован документарно-анимирани филм на коме су две године радили Народни музеј у Зајечару, Археолошка збирка Филозофског факултета Универзитета у Београду, Центар за урбани развој из Београда и Revision Production из Београда, уз учешће најеминентнијих стручњака који се баве касноантичким периодом, са посебним акцентом на тетрархијско раздобље. У филму учествују: проф. др Мирослава Мирковић (+), историчар; др Милка Чанак Медић, конзерватор, стручњак за заштиту културно-историјских споменика; др Мирослав Лазић, археолог, сарадник др Драгослава Срејовића на археолошком истраживању Магуре; др Маја Живић, археолог, директор Народног музеја Зајечар; др Мирослав Вујовић, археолог, специјалиста за Римску војску и оружје;  др Олга Шпехар, археолог и професор на Филозофском факултету у Београду; као и ветерани, радници који су учествовали на ископавањима, и други сарадници релевантни за тему (трајање: 94 минута).

4. Е-ТРИБИНА – О НЕПРАВЕДНО ЗАБОРАВЉЕНОЈ, НЕУСТРАШИВОЈ СРПСКОЈ НАУЧНИЦИ

Место одржавања: Ранчићева кућа – Центар за културу Гроцка  

Време одржавања: среда 7. октобар у 18.00 часова 

Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“

Техничка платформа: „OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Родити се у 19. веку, као женско, и бити студенткиња почетком 20. века, веома је јасно одређивало јак дух, издржљив карактер и вредноћу особе. Симболизовало је пионирске напоре и борбу младих жена, које су одлучиле да се упусте у, тада за њих сасвим нов, простор јавног деловања и да искористе могућности да, по први пут у историји образовања, стекну факултетске дипломе. Ова трибина расветлиће лик и фасцинантан животни пут и дело чувене српске лекарке и научнице Смиље Kостић-Јоксић, која је готово у исто време добила орден Легије части за примену вакцине против туберкулозе на југословенским просторима, када је и удаљена са Медицинског факултета и морално-политички дискредитована, јер многи њени ставови нису били по вољи тадашњих власти. Рехабилитована је тек 2001. године, али је остала и даље неправедно скрајнута и заборављена, у сенци свог познатог мужа, научника Александра Kостића и њиховог сина, композитора Војислава Вокија Kостића.

Гости: мр Ивана Пантелић, др Драгомир Бонџић,  историчари Института за савремену историју, Београд


ВИРТУЕЛНЕ 3Д ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ културних добара београдске општине Гроцка:

Ранчићеве куће, Легата др Александра Костића, Касно-римске гробнице у Брестовику

Време одржавања: дигитална е-промоција петком током трајања Манифестације 

Организатор: Центар за културу Гроцка у сарадњи са Центром за урбани развој и „OCOLO digital студијом за дигиталне технологије

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура и који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Дигитални 3Д садржај биће доступан на сајту Министарства културе, платформи Дана европске баштине, Центра за културу Гроцка и страницама на друштвеним мрежама, са пропратним едукативним објашњењима, фотографијама и сл.


СТРУЧНА ВОЂЕЊА културним добрима - Ранчићевом кућом у Гроцкој, Легатом др Александра Костића, Грочанском чаршијом, Касноримском гробницом у Брестовику

Место одржавања: назначене локације у Гроцкој

Време одржавања: суботом 13-15 часова током трајања Манифестације (контакт: кустос Зорица Атић, 064 64 73 750)

Специјал: стручна вођења са гостима кустосима – новинарка Смиљана Попов „Београд за почетнике“, Раде Милић, археолог...

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

 1. Ранчићева кућа у Гроцкој, заштићени споменик културе од великог значаја, подразумева сусрет са неимарством локалног поднебља чији је репрезентативни пример, с освртом на специфичан начин еколошке градње, традиционалне материјале, лепоте и вредности народног неимарства, као и примену у данашњем времену. Посетиоци ће се упознати са варошким начином живота с почетка 19. века и градитељством по мери човека. Инспиративна прича обухвата и период процвата занатства, трговине, виноградарства и воћарства, као и изградњу варошких кућа по којима је Гроцка чувена. Негујући културу сећања, прича је зачињена и спомињањем заслужних и знаменитих Грочана попут Илије Гарашанина, Васе Чарапића, др Јована Јовановића, др Александра Костића и других, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Гроцке и оставили трага у читавој Србији.

2. Легат др Александра Костића је музеолошка поставка општине Гроцка у наменској галерији у библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, која указује на вредности у окружењу и на наше заједничко, европско наслеђе Стална поставка, уређена  према највишим музеолошким стандардима, отворена је 2018. године. Поставка се налази у заштићеној амбијенталној целини Грочанска чаршија – срцу старе вароши крај Дунава. Богата збирка обухвата богате археолошке и палеонтолошке налазе из Гроцке проф. др Александра Ђ. Костића, уз личне предмете који су поклон Војислава Вокија Костића, његовог сина. Свестрана личност широких интересовања, професор и научник је 30-тих година 20. века у Гроцкој приликом изградње летњиковца открио богато археолошко налазиште, и своје вредне налазе оставио општини Гроцка „као подстицај за даља истраживања“.  

3. Грочанска чаршија је заштићена амбијентална целина од великог значаја за Србију, у рангу са Косанчићевим венцом, значајнија и од чувене београдске Скадарлије, формирана око Цариградског друма. Још од средине 16. века Гроцка је у турским катастарским пописима Београда и околине убележена као варошица. Почетком 19. века постаје трговачки и културни центар области, добија царинарницу, али и једну од ретких школа у Србији тог времена.  Заштићена чаршија својом архитектуром и визурама и даље пружа доживљај прохујалих времена. Значајнији сачувани објекти су Апостоловићева кућа из средине 18. века, Нишлићева кућа и Савића механа с почетка 19. века. Простором доминира Црква Св. Тројице, подигнута 1883. године на темељима старијег сакралног објекта из 1828, изграђеног уз подршку кнеза Милоша Обреновића.

4.  Касноримска гробница у Брестовику: Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Брестовик је чувен по Касно-римској гробници из III века, једном од најдрагоценијих споменика у Србији из античког периода, очуваној у тој мери да у њу може да се уђе. Налази се на приватном имању, непосредно испод хришћанског гробља. И дан-данас се у њој могу видети фреске, а приликом ископавања су пронађене камене скулптуре и три зидане гробне конструкције. Припадала је властелинској римској породици која је у III веку на терену Брестовика имала имање са вилом рустиком. Овај антички породични маузолеј се однедавно повезује и са именима великохришћанских мученика, према непотврђеном веровању да су у њој сахрањене мошти светитеља Ермила и Статоника. Касноримска гробница има статус културног добра од великог значаја за Републику Србију.

 

МАЛА ЛИКОВНА ИНТЕРНЕТ РАДИОНИЦА „Ликовно путовање наслеђем“

за основце у Гроцкој, онлајн и у Ранчићевој кући

Место одржавања: Ранчићева кућа - Центар за културу Гроцка

Време и место одржавања: суботом 11-12.30 часова у башти Ранчићеве куће током трајања Манифестације, и електронски (сајт и друштвене мреже Центра за културу Гроцка)

Организатор: Центар за културу Гроцка

Овогодишње ликовне радионице у оквиру манифестације Дани европске баштине, посвећене културном наслеђу са темом „Наслеђе и образовање“ одвијаће се у виду Мале ликовне интернет радионице „Ликовно путовање наслеђем“ суботом у башти Ранчићеве куће за узраст 6-11 година, а рад радионице са темама, као и дечји радови, биће доступни/објављиваће се на друштвеним мрежама и сајту установе. Уколико прилике и временски услови не буду погодовали, сем у Ранчићевој кући, одвијаће се и електронски са недељним задацима.

Ликовна радионица Центра за културу Гроцка је намењена деци основношколског узраста. Усмерена је на упознавање са драгоценом културном баштином у окружењу, која броји културна добра од изузетног и великог значаја и подстиче везе са заједничким наслеђем у ансамблу европске и светске баштине. Због великог интересовања родитеља и деце, као и локално-специфичног приступа у оквиру неформалног образовања које допуњује образовни школски систем, ликовна радионица доприноси остваривању значајног педагошког резултата.

Ликовни педагози су сликарке Марион Дедић и Мика Ловре.

 

ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА „Наслеђе за децу Завода за заштиту споменика културе града Београда за основце у Гроцкој.

Место одржавања: Ранчићева кућа - Центар за културу Гроцка

Време одржавања: уторак, 22. септембар у 11 часова

Организатори: Завод за заштиту споменика културе града Београда и Центар за културу Гроцка, у сарадњи са ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој

Радионица и предавање о споменичком наслеђу града Београда представљају активност Завода у области едукације ученика нижих разреда основе школе. У форми интерактивне презентације биће речи о делатности Завода са циљем проширивања знања и успостављања односа према културном наслеђу Београда као вредности коју треба чувати.

Едукативна радионица садржи два блока: 1) презентацију и 2) радионицу - активно укључивање ученика да постављају питања или решавају понуђене задатке. Одабрана тема је „Народно градитељство“ са примером Ранчићеве куће у чијој се башти одвија догађај, заштићеном споменику културе од великог значаја и репрезентативном варошком дому с краја 18. и почетка 19. века, који је под надлежношћу градског Завода за заштиту споменика културе.

Презентацију, предавање и радионицу ће држати етнолог, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда Ана Сибиновић и документариста Слађана Милојевић.

 

ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА „Музеји за децу“ за основце у Гроцкој

Место одржавања: Легат др Александра Костића, Ранчићева кућа - Центар за културу Гроцка

Време одржавања: четвртак 17. септембар у 11 часова

Организатори: Центар за културу Гроцка и Музеј града Београда, у сарадњи са ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој

Радионица и предавање о споменичком археолошком наслеђу града Београда намењена је едукацији ученика нижих разреда основе школе. У форми интерактивне презентације биће речи о делатности Музеја града Београда и посебно професији археолога, са циљем проширивања знања и успостављања односа према богатом археолошком наслеђу ширег окружења. Едукативна радионица садржи презентацију и креативну радионицу - активно укључивање ученика да постављају питања и решавају понуђене задатке. Одабрана тема је „Прошлост из комшилука“ са примером експоната из „Легата др Александра Костића“ у чијој је поставци учествовао Музеј града Београда, као надлежна институција заштите.

Презентацију, предавање и радионицу водиће археолози Драгана Стојић и др Милош Спасић, кустоси Музеја града Београда. 

Напомена: Учешће у програмима је бесплатног карактера.

 

Програм Манифестације може се погледати на сајту Министарства културе и информисања РС ОВДЕ

Програм Манифестације може се погледати на сајту Града Београда ОВДЕ

 


 

 

Повезани садржај