Први дан и отварање 22. Ликовне колоније ГО Гроцка

25. јул 2019.

 Ликовна колонија градске општине Гроцка, 22. по реду, почела је у среду 24. јула у јутарњим часовима излетом за учеснике уметничке смотре у оквиру 52. „Грочанских свечаности”. Уметничка смотра дуге традиције реализује се у сарадњи са Центром за културу Гроцка, установом културе општине Гроцка и траје до 28. јула. Садржајни излетнички дан богат зеленим панорамама и локалитетима старе вароши крај Дунава, обухватио је Ранчићеву кућу у Гроцкој, Археолошко налазиште у Винчи, манастир Рајиновац у Бегаљици, Касноримску гробницу у Брестовику... Да би у вечерњим часовима у галеријском простору општине, била свечано отворена 22. Ликовна колонија општине Гроцка.

Догађај који је пропраћен ретроспективном изложбом радова са претходних колонија у галерији општине, отворила је председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић Жижа, која је речима добродошлице поздравила учеснике. Свечаност је употпунио наступ музичког дуа у саставу Дамир Савковић, виолина, и Славко Манђука, хармоника.

Овогодишњи сазив окупља академске сликаре из Врњачке бање, Ниша, Београда, Kраљева, Горњег Милановца, Лазаревца, Париза... На позив селекторке колоније Зорице Атић, учествују следећи уметници: Весна Мартиновић Маровић, Мила Гајин, Весна Цветић, Биљана Марковић Kрагуљац, Дијана Андрејић Арсић, Стефан Петронијевић, Сава Мишић, Иван Радојевић, Драго Јечменица, Kонстантинос Пателис Милићевић, а гости колоније су Марион Дедић, Иван Kарафиловски, Ксенија Муцић, Миан Митровић Макаби и Ненад Стојков.  Свој уметнички концепт заснива на инспиративном окружењу и ауторском печату учесника - који ће ликовно пренети свој доживљај београдске општине познате по раскошној лепоти природе и богатој културној баштини.  


Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о отварању 22. Ликовне колоније у галерији општине Гроцка, која се одвија у оквиру 52. културно-туристичке манифестације "Грочанске свечаности" ГО Гроцка.

Хвала колегама из "Политике".

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.