РАНЧИЋЕВА КУЋА - ГРОЦКА ПРОГРАМ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“

14. септембар 2023.

 

- Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” са темом „Живо наслеђе“ укључују разноврсним програмима: ликовним, музичким, образовним, трибинским, излетничким, затим кустоским вођењем заштићеним културним добрима, самостално и у мрежи сарадње са установама културе и стручним сарадницима.

 

*9. СЕПТЕМБАР/СУБОТА:

ИЗЛОЖБА ,,БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА ПРАШИНА И ГЛАМУР“

Место: Ранчићева кућа, Мајевичка 9, Гроцка

Изложба ће бити доступна за посетиоце до 02. октобра. Програмом је предвиђена реализација тематске изложбе у галерији Ранчићеве куће, варошком дому Београда и културном добру од великог значаја за Србију, као и на отвореном амбијенту неговане баште, која ће представити и у фокус ставити непознате документарне фотографије старог Београда које сведоче о динамичном културно-историјском развоју престонице у међуратном периоду. На отварању изложбе учествује и ,,Олдтајмер клуб Београд“, са ревијалном изложбом времешних четвороточкаша својих чланова.

КОНЦЕРТ АНСАМБЛА LIBERQUATRO (ТАНГО)

Место: Башта - Ранчићеве куће, Мајевичка 9

Гроцка Јубиларни десети програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу који је најмање заступљен у јавном и медијском простору.

 

*15. СЕПТЕМБАР/ПЕТАК:

12:00 КОНЦЕРТ ,,ЖИВА БАШТИНА 

Место: Ранчићева кућа, Мајевичка 9, Гроцка

Учесници: Бошко Вујачић, гуслар, Светлана Спајић, Бокана Станковић и Милош Николић У оквиру програма „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка, који негује мултикултуралност и жанровску разноврсност, извођачи традиционалне српске песме на више народних дувачких инструмента публици ће представити више елемената нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја.

13:00 ETНО ТРАДИЦИОНАЛНА РАДИОНИЦА ,,ЖИВА БАШТИНА СРБИЈЕ“

Место: Ранчићева кућа, Мајевичка 9, Гроцка

Етно традиционална радионица за децу реализоваће се у сарадњи са еминентним музичарима, који ће у непосредном раду са млађом популацијом настојати да приближе и појасне значај и симболику етно традиционалне песме, као и са обичајима балканског региона.

 

*22. СЕПТЕМБАР/ПЕТАК:

19:30 Концерт JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA (традиционална музика, Пољска )

Место: Башта - Ранчићеве куће, Мајевичка 9, Гроцка

Јубиларни десети програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу који је најмање заступљен у јавном и медијском простору.

 

*23. СЕПТЕМБАР/СУБОТА:

13:00 ДИВАН-ТРИБИНА ,,БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА: ПРАШИНА И ГЛАМУР“ У САРАДЊИ СА СМИЉАНОМ ПОПОВ ,,БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“

Место: Башта и галерија Центра за културу Гроцка (Ранчићева кућа, Мајевичка 9)

Модераторка и домаћица трибине: Смиљана Попов

Гости-кустоси: аутори изложбе ,,Био једном један Београд - Београд на точковима“

Програм обухвата едукативну диван-трибину са модераторским вођењем Смиљане Попов и гостима - ауторима изложбе „Београд на точковима“, уз презентацију документације са актуелне изложбе у галерији Ранчићеве куће, а потом и ауторско вођење изложбом „Био једном један Београд – Београд на точковима“ у Ранчићевој кући.

 

*30. СЕПТЕМБАР/СУБОТА:

12:00 СТРУЧНО ВОЂЕЊЕ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ

Место: Ранчићева кућа, Мајевичка 9, Гроцка

Организатор: Центар за културу Гроцка

Кустос: Зорица Атић, историчар уметности

Контакт за пријаву и информације: 011 850 23 21

Ранчићева кућа у Гроцкој, споменик културе, бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије.

 

*07. ОКТОБАР/СУБОТА:

13:00 КУСТОСКА ВОЂЕЊА ,,ТОПЛИНА ВАРОШКОГ ДОМА, РАНЧИЋЕВОМ КУЋОМ,  ЛЕГАТОМ ДР АЛЕКСАНДРА КОСТИЋА И ГРОЧАНСКОМ ЧАРШИЈОМ

Место поласка: Ранчићева кућа, Мајевичка 9, Гроцка

Организатор: Центар за културу Гроцка

Кустос: Зорица Атић, историчар уметности, гошћа кустос је Смиљана Попов, новинарка и уредница научно-популарног серијала „Београд за почетнике“

Контакт за пријаву: centarzakulturugrocka@gmail.com

Контакт за пријаву: 011/850 23 21

Напомена: Посете се заказују

Вођење аутентичним знаменитостима вароши Гроцке крај Дунава, са обиласком чувене Ранчићеве куће, Легата др Александра Костића и амбијента Грочанске чаршије.


*ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „Ликовно путовање живом баштином Србије“, за основце у Гроцкој и Врчину.

*САЈАМ ЗИМНИЦЕ „Јесња кухиња“ у Грочанској чаршији

*ВИРТУЕЛНЕ 3Д ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:

Ранчићеве куће, Легата Др Александра Костића и Касноримске гробнице у Брестовику, током трајања манифестације, на сајту Центра за културу Гроцка https: //www.kulturagrocka.rs/.

 

Повезани садржај