РАНЧИЋЕВА КУЋА У ГРОЦКОЈ 3Д: Упознајте се са Ранчићевом кућом у оквиру манифестације "Музеји за 10"

13. новембар 2020.

 

Манифестација "Музеји за 10"

РАНЧИЋЕВА КУЋА У ГРОЦКОЈ

 виртуелни обилазак

Центар за културу Гроцка

 

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја.

Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је с краја 18. и почетка 19. века, у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије.

Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште. Ранчићева кућа је отуд споменик културе од великог значаја за нашу земљу, под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Ранчићева кућа је данас пример успешне ревитализације. Од 2008. године је користи установа културе Центар за културу Гроцка, чије је седиште од 2015. године. Располаже јединственим галеријским простором унутар објекта, и негованом баштом која се активно користи као летња музичка сцена, радионичарски простор, али и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). 

Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног градитељства, позната и по некадашњем Завичајноm музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка је поседовао и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до средине 90-тих година прошлог века. Збирка и легат др Александра Костића, употпуњени личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложени су 2018. у љупкој наменској галерији у оквиру библиотеке Илија Гарашанин у Гроцкој.

О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка, установа културе општине Гроцка

 

 

Упознајте се са Ранчићевом кућом:

1. Презентација Ранчићеве кућеЗавод за заштиту споменика културе града Београда

2. Презентација Ранчићеве куће, Центар за културу Гроцка

3. Кликни и закорачи:

Виртуелни обилазак Ранчићеве куће, зима 2019/2020

Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, у сарадњи са "OCOLO digital" и Центром за урбани развој.

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.