"Сајам зимнице" у воћној Гроцкој на Грочанској чаршији

02. октобар 2022.

 

ТРАДИЦИОНАЛНИ Сајам зимнице на аутентичној Грочанској чаршији, заштићеној просторној културно-историјској целини од великог значаја за Србију, протекао је 30. септембра у знаку „Јесење кухиње“ у воћној Гроцкој и представљања драгоцене нематеријалне културне баштине у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ са темом „Одрживо наслеђе“. Стара варош крај Дунава из године у годину с радошћу дочекује културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине, у складу са лепотом и богатсвом свог окружења.

Представљање домаћих плодова, домаће радиности и нематеријалне културне баштине део је манифестације „Дана европске баштине – Одрживо наслеђе који општина Гроцка организује у сарадњи са ЈП „Пијаце и зеленило“ у Гроцкој и Центром за културу Гроцка – установом културе општине Гроцка.
Догађај ревијалног и такмичарског карактера је отворио председник општине Гроцка Драган Пантелић, а на Летњој сцени испред Oпштине Гроцка, представљен је богат свечани културно-уметнички програм, који је за ову важну прилику водила Зорица Атић, директорка установе културе Општине Гроцка.
 
У манифестацији су учествовала бројна Удружења жена, и стари занати из Гроцке, Београда и Србије, те је било учесника из Београда, са Копаоника, из Ваљева... (пчелари, мелеми, грнчари, народна радиност, бонбонџије...), ресторани, винарије и дестилерије. А током свечаног дела програма, преставила се и нематеријална културна баштина коју су убедљиво демонстрирали КУД „Стеван Штрбац“ из Врчина, са извођачким дечјим фолклорним ансамблом „Лане“, ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке на хармоници и Етнопевачка група у пратњи професора школе на тардиционалним инструментима, предшколци ПУ „Лане“ из Гроцке у бојама јесени и најмлађи Народни оркестар из Гроцке.
Посетиоци су имали прилику да уживају у презентацијама многих ђаконија слане и слатке зимнице, али и меда, мелема, чајева и осталих домаћих производа.
Поред дегустирања специјалитета домаћица из Гроцке и Србије, посетиоци су могли да размене рецепте и савете за зимницу, а организовано је и такмичење за најукуснији џем, као и за најлепше дeкорисану јесењу тезгу, јер је Сајам зимнице осмишљен је да делом буде и такмичарског карактера, са пригодним и лепим наградама.
Бирао се најбољи и најукуснији џем који се крчкао на лицу места, као и најлепше декорисан штанд, а у независном жирију су била и позната лица активна на промоцији и очувању културне баштине, као што су Смиљана Попов, новинарка, и уметнице Мика Ловре и Милица Живадиновић.
 
Диван дан и јавни скуп у сликовитом амбијенту употпунили су и многобројни посетиоци и драги гости. Међу њима су свакако важне званице и драги гости представници Секретаријата за приреду Града Београда као организатора манифестације „Дани европске баштине“, г-ђа Нада Зец, ккоординаторка и душа ове драгоцене манифестације пуне две деценије, Марија Вуковић, руководилац сектора за туризам, и подсекретар Раденко Дурковић, који су својим присуством подржали и увеличали догађај организован у циљу неговања културног наслеђа наше земље.
 
Жири и награде:

*Жири за најбољи џем радио је у следећем саставу: кулинар и гастроном, мајстор за зимницу, г-дин Милорад Миша Живановић из Гроцке, врсна домаћица из Бегаљице г-ђа Драгица Миленковић, и позната новинарка и гастроном, Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала „Београд за почетнике“ из Београда.
Награђени су: 1. Унија жена Калуђерица, 2. Сеоско домаћинство Томић - Крива река, Копаоник, Драган Жујовић са зимницом из Ваљева.
 
* Жири за најлепши штанд је имао задатак да обиђе изложбени део сајма, са преко 40 учесника, и одабере најлепши, најкреативнији, најпривлачнији штанд, којима су такође уручене пригодне награде. Овај Жири радио је у саставу: Мика Ловре, сликарка, др ум. Милица Живадиновић, сликарка, Гордана Зарић, помоћница директора ЈП «Пијаце и зеленило».
Награђени су: 1.Удружење жена Врчин, Жене Бегаљице, Удружење Две моје златне руке, Звездара.
Спонзор Тапервер је додатно наградио својим производима Жељка Станојевића, пчелара из бегаљице, удружење жена из Дражња, и Удружење жена из Заклопаче.
 
Галерију фотографија можете погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.