XX Фестивал „ЗЛАТНО ДОБА 2022“ у Ранчићевој кући

03. новембар 2022.

 

Под сликовитим слоганом „Додајемо стваралаштво годинама“ јубиларно 20. издање фестивала „Златно доба“ Геронтолошког центра Београд, у среду 2. новембра од 12 часова, обележено је и у Ранчићевој кући - свечаним отварањем изложбе групе аутора, чланова дневних центара и клубова ове велике београдске установе.

Догађај је реализован сарадњом Геронтолошког центра и Центра за културу Гроцка, а изложбу „Учини – опчини“, аутора Наде Стојковић, Благоја Борића Рајка и Ненада Свилара посетили су корисници Дневних центара и клубова Геронтолошког центра, баш као и предшколци и основци ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, и ђаци ОМШ „Невена Поповић“, те је негована башта Ранчићеве куће, баш као и галерија, врвела од посетилаца.
У име домаћина, присутне је поздравила и отворила изложбу Зорица Атић, директорка установе, а међугенерацијском скупу се обратио и генерални директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић, који је догађају присуствовао са најближим сарадницима и Милошем Минићем, управником Дневних клубова и центара.
Догађају је у име општине Гроцка присуствовала Драгана Петковић, чланица већа за културу са сарадницима, Радетом Иветићем и Биљаном Јовановић.
 
Фестивал стваралаштва старијих „Златно доба“ установљен је 2003. године, имајући у виду визију Београда као града за све узрасте и његову традицију града фестивала.
Покретач и организатор фестивала су Дневни центри и клубови Геронтолошког центра Београд, а циљ ове јединствене манифестације је афирмација, промоција и активација стваралаштва старијих, као и неговање традиционалне културне баштине, повезивање и размена.
Поставку „Учини – опчини“ радова аутора Наде Стојковић, Благоја Борића Рајка и Ненада Свилара уједињује чињеница да су самоуки уметници, чланови београдских геронтолошких клубова који су стваралачку искру распламсали у трећем добу.
Догађај су својим програмским учешћем украсили и ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, који су се представили изврсним наступом Марине Нине Николић, Софије Јовић, Софије Остојић, клавир, и Сташе Будимлије, виолина. ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој је по много чему занимљива. Једна је од најмлађих школа у Србији, годинама за редом је међу најбољима, а посебно је необична и чињеница да је то једина Музичка школа у нашој земљи која носи име по жени, педагогу и пијанисткињи.
 
Геронтолошки центар је догађају допринео и специјалним музичким додатком - наступио је бенд у саставу чланова београдских геронтолошких клубова на гитари и хармоници, са убедљивим вокалним извођењем Славка Чупића, који се исказао и као вешт модератор догађаја.
Била је ово прилика да се посетиоци упознају и са Ранчићевом кућом, која плени и очарава лепотом и традицијом. У овом топлом варошком дому домаћински послује и „станује“ Центар за културу Гроцка, установа културе општине Гроцка.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

 

Повезани садржај