У Гроцкој Археолошка радионица „Келти на тлу Гроцке“

06. новембар 2021.

 

Археолошка радионица „Келти на тлу Гроцке“ Центра за културу Гроцка реализује се у сарадњи са Музејом града Београда, и намењена је ученицима ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

У новом сусрету са правим археолозима, кустосима Драганом Стојић и др Милошем Спасићем, који су за ову прилику дошли право са археолошких ископавања на локалитету Стублине, ђаци у одабиру Љиљане Милосављевић, наставнице историје, упознали су се још мало боље са Келтима и неким карактеристима тог старог, ратничког народа.
 
А ко су били ти необични Келти...? Келте прате бројне легенде, јер су били неустрашиви ратници, највише их је било у Галији, данашњој Француској. Препознајемо их у чувеним стрип јунацима Астериксу и Обеликсу, а прати их и глас да су били боеми, али и да су се борили наги.
 
Није их мањкало ни на територији данашње Србије и Гроцке, а час је посвећен и археолошком читању описа оружја, одевања и начина ратовања, који се претворио у право надметање могућих интерпретација.
 
У наредним сусретима, ђаци предвођени својом наставницом историје, упознаће се са занимљивим археолошким налазима из окружења, обрађивати их, и своју интерпертацију у виду изложбене поставке крајем новембра приказати у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.
 
* Археолошка радионица „Келти на тлу Србије“ реализује се подршком Секретаријата за културу града Београда, и општине Гроцка.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај