Дани европске баштине: „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ НАСЛЕЂЕМ“ у Врчину

28. септембар 2021.

 

Нови циклус креативних радионица Центра за културу Гроцка намењених млађим основцима отпочео је са радом за ђаке ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој и у издвојеном одељењу ОШ „Свети Сава“, Доња Мала у Врчину, а програм ликовних радионица „Ликовно путовање наслеђем“ током септембра и октобра месеца реализује се у склопу манифестације „Дани европске баштине“ 2021. у Србији са темом - „(Културно) Наслеђе за све“.

Због великог интересовања родитеља и деце, као и локално-специфичног приступа у оквиру неформалног образовања, ликовна радионица Центра за културу Гроцка допуњује школски систем, и доприноси остваривању значајног педагошког резултата.
 
Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у Врчину отпочела је своју јесењу сезону традиционалним мотивима и едукативним темама, а „Дане европске баштине“ обележили смо задатком „Добро дрво" и „Куварице“.
Инспирацију смо потражили у истоименој књизи „Добро дрво", Шел Силверстајна. Прича о дрвету је прича о љубави и давању. Цртајући дрво и размишљајући о поуци приче бавили смо се, у ликовном смислу, проблемима топлих и хладних боја, компоновања и апстрактног размишљања.
„Куварица“ је била такође важна тема, а задатак је инспирисан причом о чувеним дозидницама којима су наше баке и прабаке украшавале кухиње, купатила, спаваће собе... Осим њиховне практичне примене, да штите зид, имале су и просветитељску функцију, да подуче, опомену... Куварице су прављене од памучног платна, а касније би домаћица по већ припремљеном цртежу, везла мотиве који су прикладно ишли уз текст куварице.
Можда је најпознатија и често цитирана куварица са везом „Куварице мање збори, да ти ручак не загори!" која говори о статусу жене у тадашњем патријахалном друштву.
Куварице које су деца направила на радионици су реализоване у форми колажа - натписи и цртежи лепљени су на подлогу, предходно ишарану отисцима комада хеклераја, такође старинског и једнако запостављеног облика ручног рада. Куварице, вез, хеклерај....све су то делови традиционалног живота који је красио Србију, а који се лагано сели у музеје.
 
Технике које су коришћене: цртеж оловком, дрвене бојице, уљани пастел, фломастери, темпера
 
За пријављивање и додатне информације:
 
- Центар за културу Гроцка, 011 850 23 21;
- Мика Ловре, дипл. сликар, ликовни педагог радионице у Врчину, 064 283 05 01;
 
 
Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај