Културни, летњи и воћни мотиви на Ликовној радионици у Врчину

06. јун 2019.

 


Једна од нових тема у којој су се малишани окушали на Ликовној радионици у Врчину била је дизајн текстила, односно осмишљавање дезена за одевне и употребне предмете. Малишани слободнији у ликовном изражавању користили су осим основног прибора за цртање и сликање и сецкано свеже воће, гранчице трешње, свеже лишће, дно флаше, парчиће сунђера и згужваног папира, конопчиће итд. Попут традиционалне графике, на биљке су наношене боје, потом отискиван облик на папир и тако је опонашана техника високе штампе. Испробавани су и поступак израде бакрописа и ефекти разливања туша на мокром папиру. Спонтано настали облици комбиновани су са накнадним интервенцијама изведеним маркерима, што је допринело већој сличности са комбинованим графичким техникама.

Као контраст досадашњим темама, спомен-костурница у Ритопеку суочила је малишане са једним другим периодом историје и тежим задатком за промишљање. Млади полазници су се најпре упознали са архитектуром споменика, његовом симболиком и укратко су уведени у историјски контекст његовог настанка. Како би им дух времена и дешавања током народно ослободилачке борбе постао ближи, показане су им репродукције тадашњих плаката, оних који симболизују универзалну људску жељу и потребу за слободом. Према томе, тема поводом споменика у Ритопеку била је - СЛОБОДА.

Место: Ликовна радионица Центра за културу Гроцка одржава се сваког четвртка и петка у кабинету за ликовну културу ОШ „Свети Сава” у Врчину.

Термини су: поподневна смена од 12:45 до 13:45 часова и преподневна смена од 12:25 до 13:20 часова. У првој недљи јуна ради поподневна смена.

Радионицу води Невена Марковић, мастер примењени уметник - графичар.

За додатне информације и пријаве:

Невена Марковић, 064 052 55 67
Центар за културу Гроцка, 011 8502 23 21

 

Повезани садржај

01август2020
"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

01 август 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о групној изложби "Стваралачка Гроцка" у Ранчићевој кући.

01август2020
Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01 август 2020

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника.