Ликовна радионица „Ликовно путовање наслеђем“ у Врчину

15. октобар 2020.

 

Нови циклус креативних радионица Центра за културу Гроцка намењених најмлађима отпочео је са радом током септембра месеца за ђаке ОШ "Илија Гарашанин" у Гроцкој и у издвојеном одељењу ОШ „Свети Сава“, Доња Мала у Врчину, а програм ликовних радионица „Ликовно путовање наслеђем“ током септембра и октобра месеца реализује се у склопу манифестације „Дани европске баштине" 2020. у Србији са темом - наслеђе и образовање.
Радионицу у Врчину похађају деца узраста од 6 до 11 година, а теме које се обрађују су разноврсне: путешествије наслеђем је започело у Гроцкој, а грочански виногради, воћњаци и рана јесен били су инспирација за први задатак „воћна Гроцка“, да би се наставило са Винчанском културом. Акценат је био и на причи о моди тј. одевању у неолиту, али и на упознавању са ликом и делом Милоја Васића, српског археолога и истраживача Винче. Прича о винчанској култури, моди у доба неолита и пронађеним винчанским фигуринама, резултирала је колажима израђеним од детаља савремених модних часописа, фотографија археолошког налазишта, археолошких предмета... Деца су се кроз различите ликовне задатке упознала и са техникама уљаног пастела и пастела, као и комбинованом техником.
Ликовни педагог Центра за културу Гроцка који руководи радом Ликовне радионице у Врчину је сликарка Мика Ловре.
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

13јануар2021
Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

13 јануар 2021

Центар за културу Гроцка и Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, привлачни су деци на многе начине. Велика башта је својом белином била позив на снежне радости.