Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у Врчину

28. мај 2019.

 

 

 

Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у ОШ “Свети Сава” у Врчину успешно се одржава већ трећу недељу за редом. Културно наслеђе наше општине обилује садржајима који малишанима могу бити итекако интересантни и едукативни. Након Авале и средњовековног града Жрнова, обрађено је више тема у различитим ликовним техникама и материјалима.

Кроз лик Илије Гарашанина упознали су се са појмом аналитичког цртежа и проблематиком портрета, опробали су се у области графичког дизајна тако што су осмишљавали идејно и ликовно решење грба Врчина, а највећу креативност и ангажованост у раду показали су на тему древне винчанске културе.

Након кратког уводног предавања о тој старој цивилизацији, која је још у млађем каменом добу поседовала друштвене вредности које су сан савременог човека, млади ствараоци су у ликовном кабинету покушали да оживе дух неолита и мирнодопски период људске историје који је чак две хиљаде година протекао без ратова, класног раслојавања. Другим речима, свет какав ми данас не познајемо. Древна, исконска повезаност човека и природе била је главни мотив и инспирација за малишане. Керамика је израђивана и декорисана материјалима и мотивима из природе, пре свега из биљног и животињског света.

Поигравали су се облицима моделованим у глини, обогаћивали их текстуром, а потом и бојом. Наредна тема се односила на Дунав, једнако значајан људима у прошлости и данашњици. Различите форме и колорит каменчића - асоцијација на речну обалу - украшавали су елементима речног екосистема.

Из недеље у недељу надограђујемо знања у оквиру ликовног језика и локалне историје, а колико смо до сада научили видећемо на квизу који нас очекује следећег четвртка!

Место: Ликовна радионица Центра за културу Гроцка одржава се сваког четвртка и петка у кабинету за ликовну културу ОШ „Свети Сава” у Врчину.

Термини су: поподневна смена од 12:45 до 13:45 часова и преподневна смена од 12:25 до 13:20 часова. Следеће недеље смо преподневна смена.

Радионицу води Невена Марковић, мастер примењени уметник - графичар.

За додатне информације и пријаве:

Невена Марковић, 064 052 55 67

Центар за културу Гроцка, 011 8502 23 21

 

Повезани садржај

01август2020
"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

01 август 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о групној изложби "Стваралачка Гроцка" у Ранчићевој кући.

01август2020
Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01 август 2020

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника.