Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у Врчину

28. мај 2019.

 

 

 

Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у ОШ “Свети Сава” у Врчину успешно се одржава већ трећу недељу за редом. Културно наслеђе наше општине обилује садржајима који малишанима могу бити итекако интересантни и едукативни. Након Авале и средњовековног града Жрнова, обрађено је више тема у различитим ликовним техникама и материјалима.

Кроз лик Илије Гарашанина упознали су се са појмом аналитичког цртежа и проблематиком портрета, опробали су се у области графичког дизајна тако што су осмишљавали идејно и ликовно решење грба Врчина, а највећу креативност и ангажованост у раду показали су на тему древне винчанске културе.

Након кратког уводног предавања о тој старој цивилизацији, која је још у млађем каменом добу поседовала друштвене вредности које су сан савременог човека, млади ствараоци су у ликовном кабинету покушали да оживе дух неолита и мирнодопски период људске историје који је чак две хиљаде година протекао без ратова, класног раслојавања. Другим речима, свет какав ми данас не познајемо. Древна, исконска повезаност човека и природе била је главни мотив и инспирација за малишане. Керамика је израђивана и декорисана материјалима и мотивима из природе, пре свега из биљног и животињског света.

Поигравали су се облицима моделованим у глини, обогаћивали их текстуром, а потом и бојом. Наредна тема се односила на Дунав, једнако значајан људима у прошлости и данашњици. Различите форме и колорит каменчића - асоцијација на речну обалу - украшавали су елементима речног екосистема.

Из недеље у недељу надограђујемо знања у оквиру ликовног језика и локалне историје, а колико смо до сада научили видећемо на квизу који нас очекује следећег четвртка!

Место: Ликовна радионица Центра за културу Гроцка одржава се сваког четвртка и петка у кабинету за ликовну културу ОШ „Свети Сава” у Врчину.

Термини су: поподневна смена од 12:45 до 13:45 часова и преподневна смена од 12:25 до 13:20 часова. Следеће недеље смо преподневна смена.

Радионицу води Невена Марковић, мастер примењени уметник - графичар.

За додатне информације и пријаве:

Невена Марковић, 064 052 55 67

Центар за културу Гроцка, 011 8502 23 21

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.