Ликовна радионица Центра за културу на 56. Дечијем октобарском салону МПУ

09. октобар 2021.

 

Центар за културу Гроцка је са дечијим радовима насталим на ликовним радионицама „Ликовно путовање“ у Гроцкој и Врчину учествовао на 56. Дечијем октобарском салону Музеја примењене уметности у Београду. „Игра, игра, игрица“ слоган је под којим се одржава 56. Дечји октобарски салон од 2. до 30. октобра 2021. године.

Савремена наука игру дефинише као елементарну потребу детета и она се у психологији сматра изузетно важном за напредак сваког дечака и девојчице, јер је повезана са физичким, интелектуалним, емоционалним развојем, као и развојем личних особина детета. Игра, поред тога, представља изузетно васпитно и терапеутско средство.
 
На овогодишњи конкурс за 56. Дечји октобарски салон пријавило се 60 установа, међу којима су предшколске установе, основне школе, атељеи и ликовне радионице, а према пропозицијама конкурса, учествовала су деца узраста од 4 до 14 година. Селекциони жири у саставу: проф. Марина Костић, дипл. дизајнер текстила и Марија Лабудовић, дипл. дизајнер и конзерватор текстила, одабрале су 450 радова за излагање.
 
Са поносом истичемо да су на овогодишњем 56. Дечијем октобарском салону изложени радови деце из Гроцке и Врчина са Ликовних радионица у организацији Центра за културу Гроцка.
 
Ликовна радионица у Гроцкој која се реализује у ОШ „Илија Гарашанин“, (Марион Дедић, дипл. сликар, ликовни педагог) - представила се радовима следећих полазника: Јоване Мелезовић, 2. разред; Софије Гавриловић, 2. разред; Искре Јовановић, 2. разред; Саре Марковић, 2. разред; Душана Трифуновић, 2. разред; Софије Јовић, 3. разред; Таре Јевтић, 3. разред; Марије Комненовић, 3. разред; Ање Сунајац, 3. разред; Марије Првановић, 3. разред; Нине Коматине, 4. разред; Илије Јовановић, 4. разред; Николине Паунић, 4. разред; Николе Трифуновић, 5. разред; Невене Ђокић, 6. разред; Игњата Дедић, 6. разред и Иве Јевтић, 6. разред.
Радови који учествују на изложби настали су током јесењег циклуса прошле године и у пролећном циклусу радионице ове године. „Два лица профила”, ,,Јесења шетња”, ,,Игром кроз векове”, ,,Хаљина”, осликани каменчићи... су неке од тема које су деца заправо играјући се стварала. Радови су изведени: темперама, оловкама у боји, фломастерима, воденим бојама, колаж, зграфито техником и/или комбинованим техникама.
 
Ликовна радионица у Врчину која се реализује у ОШ „Свети Сава“, Доња Мала школа (Мика Ловре, дипл.сликар, ликовни педагог) се представила групним радом у комбинованој техници 15 полазника, под називом: „Совице, не љути се“. Групни рад је дело следећих полазника: Бојане Грмуш, 7 година; Јоване Радосављевић, 10 година; Лене Видановић, 7 година; Невене Радосављевић, 7 година; Нађе Чарапић, 10 година; Маје Петровић, 9 година; Невене Дојчиновић, 7 година; Мине Маринковић, 10 година; Теодоре Јањушевић, 9 година; Саре Кнежевић, 11 година; Наталије Араповић, 7 година; Немање Трајковић, 7 година; Вука Чомић, 8 година; Нине Тиодоровић, 8 година и Софије Бакаловић, 10 година. Деца су радила у комбинованој техници са глином која је осликана темпером и акрилним бојама, док је конструкција постамента направљена лепљењем картона и лепенки која је потом осликана акрилним бојама.
 
Додела диплома и награда биће приређена у Музеју примењене уметности, у петак, 29. октобра 2021. у 18:00 ч. Аутори каталога и изложбе су: Милица Цукић, музејски саветник и Леа Зеи, ликовни педагог.Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос. 

 

Повезани садржај