Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28. септембар 2022.

 

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону Музеја примењене уметности у Београду.
„Путовања, ах та путовања” слоган је под којим се одржава 57. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности од 1. до 29. октобра 2022. године.

Путовања чине живот лепшим, садржајнијим и узбудљивијим. Да би мали људи порасли у велике људе спремне за самостално креирање свопственог живота, неопходно је да им, од малих ногу, усадимо потребу и навику за путовањима.
Путовања нам доносе сусрете са различитим људима који говоре другим језиком, нове пределе, и културе са садржајима различитим од оних на које смо навикли. То су доживљаји што се упијају читавим бићем и који остају у нама као трајно искуство и најдрагоценије стечено благо. А, ако немамо прилику да се упутимо на жељено одредиште, онда можемо, уз помоћ сопствене маште.
На овогодишњи дечји ликовни конкурс Музеја примењених уметности „Путовања, ах та путовања” пријавило се 98 установа, међу којима су предшколске установе, основне школе, атељеи и ликовне радионице, а према пропозицијама конкурса, учествовала су деца узраста од 4 до 14 година.
 
Селекциони жири у саставу: Марија Лабудовић, доцент на Одсеку текстила Факултета примењених уметности у Београду, и Леа Зеи, музејски ликовни педагог, одабрале су око 600 радова за излагање.
 
На 57. Дечјем октобарском салону биће изложени радови 16 полазника Ликовне радионице из Гроцке.
Ликовна радионица Центра за културу Гроцка која се реализује у ОШ „Илија Гарашанин“- представиће се радовима следећих полазника: Јована Мелезовић, Ања Сунајац, Наталија Мастелица, Сара Марковић, Душан Трифуновић, Страхиња Срдановић, Тара Јевтић, Сташа Будимлија, Маргита Будимлија, Нина Барац, Софија Лукић, Нина Коматина, Магдалена Симоновић, Николина Паунић, Невена Ђокић, и Ива Јевтић, (радионицу води Марион Дедић, дипл. сликар).

Сувенири од глине, сећања на стварна или путовања из маште у далеке крајеве и пределе биле су неке од тема које су полазници ликовне радионице обрађивали и стварали у различитим, најчешће комбинованим техникама и материјалима као што су: глина, дрво, уљани и суви пастел, темпера, оловке у боји, водене боје, зграфито.
 
Додела диплома и награда биће приређена у Музеју примењене уметности, у суботу, 01. октобра 2022. у 13:00 ч. Аутори каталога и изложбе су: Милица Цукић, музејски саветник и Леа Зеи, ликовна педагошкиња.
 
 

 

Повезани садржај

06децембар2022
Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

06 децембар 2022

Полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Врчину током новембра месеца упознали су се са уметношћу два великана светске и француске уметности.

03децембар2022
Опчињеност Дунавом и културном баштином

Опчињеност Дунавом и културном баштином

03 децембар 2022

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника, настали на 24. Ликовној колонији