ЛИКОВНА радионица на 58. Дечјем октобарском салону МПУ

21. октобар 2023.

 

Ликовна радионица Центра за културу Гроцка учествује на 58. Дечјем октобарском салону Музеја примењене уметности у Београду, са дечјим радовима насталим на креативној радионици „Ликовно путовање” која се одржава у две основне школе у Гроцкој и Врчину.
 
„Страх и храбро срце” слоган је под којим се одржава овогодишњи 58. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности (МПУ) до 11. новембра 2023. године.
 
Машта подстиче наше страхове, али може нам помоћи и да се страхови победе. Креативност, проистекла из маште, ствара уметничка дела која суочавањем са страхом ублажавају његово лоше дејство. Некада је тешко разумети дечји страх, а још теже га је умирити. Чини се да ликовно стваралаштво може бити идеалан начин на који деца могу да превазилазе најразличитије страхове. Зато је циљ овогодишње теме 58. Дечјег октобарског салона, посвећен страху, да деци непосредно помогне у томе.
 
На конкурс се пријавило 99 установа, међу којима су предшколске установе, основне школе, атељеи и ликовне радионице са 1.015 радова. Радове су селектовале Марија Лабудовић, ванредна професорка на Одсеку текстила на Факултету примењених уметности у Београду, и Леа Зеи, ликовна педагошкиња, које су ове године одабрале 532 радa за излагање.
 
На 58. Дечјем октобарском салону изложени су радови полазника Ликовне радионице Центра за културу Гроцка, ученика ОШ „Илија Гарашанин“ из Гроцке и ученика ОШ „Свети Сава“ - издвојено одељење „Доња Мала“ школа у Врчину.
 
Ликовна радионица у Гроцкој која се реализује у ОШ „Илија Гарашанин“, представила се „Маскама страхопобедника“ изведеним у паровима и комбинованoj техници. На изложби учествују: Никола и Алекса Поповић, Арсеније Савковић и Илија Јовановић, Искра Јовановић и Сара Марковић, Нађа и Мила Малешевић, Емилија и Наталија Мастелица, (ментор: Марион Дедић, дипл. сликарка).
 
Ликовна радионица која се реализује у ОШ „Свети Сава“, Доња Мала школа у Врчину, представила се радовима изведеним у глини на тему „Ала“. На изложби учествују: Лена Видановић, Алексеј Радивојевић, Срна Вагић, Маја Петровић, Елена Вагић, Ива Марковић, Невена Дојчиновић, Теодора Јањушевић, Софија Симоновић, Наталија Араповић, Немања Трајковић, Вук Чомић, Нина Тиодоровић, Хелена Маринковић, Ана Беговић, Ана Милевски, Стефан Кнежевић, Богдан Кузмановић, Алекса Кнежевић, Петар Маринковић, (ментор: Мика Ловре Миловић, дипл. сликарка).
 
Изложба се може погледати до 11. новембра 2023. године у Музеју примењене уметности у Београду.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај