Ликовна радионица у Врчину током новембра месеца

02. децембар 2020.

 

Програм ликовне радионице „Ликовно путовање“ Центра за културу Гроцка током новембра месеца у издвојеном одељењу ОШ „Свети Сава“, Доња Мала у Врчину био je резервисан за следеће теме: Београдски врабац, Мој љубимац, Путујемо Србијом и - Абориџини.

Врабац је тема којој се на радионицама изнова враћамо. „Београдски врабац", храбар и одважан одолева свим недаћама, а упркос томе, на ивици је нестанка, иако је важан део нашег еко-система и подсетник да смо ми део природе. На радионици се читала песма „Прољеће“, посвећена врапцима, „том ситно грумењу живота, како то дивно каже наш песник Витомир Вито Николић. „Мој љубимац“, тема је резервисана за маце, куце... и још понеке љубимце, јер се уз њих се расте, учи одговорности и несебичној љубави. За многе је веома опуштајућа била и тема „Путујемо Србијом“ јер ограничење у кретању не важи за машту, па је наша дружина обилазила Србију, уздуж и попреко. Полазници су „посетили“ Увац, Сирогојно, Долово, бацили окце на тек обновљеног Победника, отишли у прошлост и видели како је изгледао Жрнов.
Путовање је одвело мале креативце у Аустралију где су упознали Абориџине, аутохтони народ овог континента, што је била тема последње недеље новембра. Тај далеки народ са фантастичном културом и погледом на свет упознали су преко уметничких слика насталих на вишевековној традицији абориџинских племена. Овај сусрет, премошћен је уз помоћ две личности које повезују Србију и нама далека абориџинска племена.
 
Сретен Божић (1938), ствара под именом Б. Вонгар (гласник из света духова), писац, есејиста, антрополог, борац за права Абориџинак из света духова), . Он у својим дела пише о животу аустралијских Абориџина и преноси њихову усмену традицију. Други водич кроз културу Абориџина је била Урсула Јовић (1977), Српкиња по оцу и Абориџинка по мајци. Урсула је џез певачица и глумица, добитница је многобројних награда за своја глумачка достигнућа.
Абориџини су везани за природу и поштују природне законе. Постоји неколико врста и метода рада који се користе у aбориџинској уметности, једна од њих је и сликање тачкама, на коју смо ми пажњу и фокусирали. Тема су биле животиње аустралијског поднебља: кенгур, гуштери, змије, корњаче.
Ликовне технике које су корићене током рада на радионици у новембру су: темпера, цртеж графитном оловком, водене боје, уљани пастел, дрвене бојице.
Радионицу у Врчину похађају деца узраста од 6 до 11 година. Ликовни педагог Центра за културу Гроцка који руководи радом Ликовне радионице у Врчину је сликарка Мика Ловре.
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.