Мала ликовна интернет радионица у епизоди: Магични пејзаж

05. јун 2020.

 

Добар дан децо,

Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“. Овог петка ликовни задатак нас води у чаробни свет пејзажа, инспирисан уметношћу Саве ШумановићаКо може, ко жели, нека изволи и нека нам се придружи.

Мала радионица се може пратити посетом сајта установе https://www.kulturagrocka.rs/  и Фејсбук странице https://www.facebook.com/kulturagrocka/. Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељну тему осмислила је сликарка Мика Ловре, ликовни педагог Ликовне радионице у Калуђерици у оквиру установе Центар за културу Гроцка.

Једанаеста по реду тема Мале ликовне интернет радионице је: Магични пејзаж

 Инспирација: Овог петка пoтрaжили смо је у пејзажима српског сликара Саве Шумановића. Пејзаж је омиљена тема Саве Шумановића, на њима је овековечио свој вољени Шид, његову околину, плодну сремску равницу, шумарке, шидске путеве и сокаке, плаво небо у коме се огледа војвођанска равница. Галерија „Сава Шумановић“ у Шиду данас чува више од 150 пејзажа шидских предела, насталих из велике љубави овог уметника према свом родном крају, коме се увек враћао и где је провео своје последње дане.

Пејзаж је једна од омиљених сликарских тема, назив води порекло од француске речи paysage, што значи предео, крајолик, тј.слика предела. Од ренесансе пејзаж постаје самостална тема, свој врхунац достиже у 19. веку кад постаје равноправна са историјским темама.  Пејзаж приказује сцене из природе: планине, шуму, поља, реке долине, море... Много сликара се бавило сликањем пејзажа, некима је то била и главна тема. Пејзаж може бити и урбан, инспирисан насељима и градовима, може бити по узору на природу или потпуно измишљен, имагинарни пејзаж.

 Винсент Ван Гог је инспирисан пределима југа Француске, насликао ремек дела сликарства, сетимо се Звездане ноћи, Пшеничних поља са гаврановима или Црвених винограда. Дејвид Хокни, Жорж Сера, Макс Ернст, Питер Бројгел, сви су сликали пејзаже али је свако од њих мотив прилаодио свом сензибилитету и уметничком изразу. Сви они су инспирацију потражили у природи, трансформисали је и направили нову реалност.                                                   

Од наших уметника незаобилазна је Надежда Петровић, њени пејзажи Пут за Ресник, Косовски божури-Грачаница, Стабло у шуми, слике су стилски пратиле савремене светске токове, али је у тематски остале верне националној тематици.

Одрастање у суровом црногорском пејзажу, сликара Петра Лубарду заувек је обележило и формирало форме и облике које ће га пратити кроз цео  живот. Његове слике Село Брајићи и Камена пучина представљају крајолик његовог детињства и првих пејзажа са којима се сусрео.

Инспирацију можете пронаћи и у  месту где живите, као што је то радио Сава Шумановић. Слика Мотив из Гроцке настала је ратне 1941.године, сликар Петар Добровић је инспирацију пронашао у питомом крајолику грочанских брежуљака и воћњака, где је нашао уточиште у ратом захваћеној Србији.

Ана Капор, српска сликарка која живи и ради у Италији, на својим сликама истражује однос између пејзаже и архитектуре. Једна од тема је и срећно острво, место мира и спокоја за којим сви трагамо, а које Ана, како и сама каже, покушава да наслика.

 Задатак: Ваш задатак је да нацртате пејзаж, измишљен или прави, нека то буде призор вама драг и близак, можда се сетите неког летовања, или села где вам живе рођаци. 

Зароните дубоко у сећање, нека исплива неки срећан тренутак, нацртајте пејзаж радости. У машти, отпутујте на место где би овог тренутка волели да будете, нема ограничења ни препрека, насликајте ваш пејзаж и поделите са нама лепоту која је вас опчинила.

Материјал и техника: Све технике и материјали су дозвољени, будите слободни да их комбинујете.

Рок за завршетак радова: четвртак, 11. јун 2020. године. Фотографије својих радова можете послати на на е-mail Центра за културу (centargrocka@gmail.com) са назнаком „Мала ликовна радионица“ и уписати име аутора, односно детета (назначити године, школу, или предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати и у сандуче ФБ стране Центра (https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

Драга децо,

До следећег петка...

Срећан рад! Здраво живо!

ФОТО галерија са упутствима и примерима за рад може се погледати на Фејсбук страни Центра за културу Гроцка.

 

Повезани садржај