Мала ликовна интернет радионица у епизоди: Мој прозор у свет

01. мај 2020.

 

Добар дан децо, добро дошли на Ликовну интернет радионицу Центра за културу Гроцка! Стигао је петак, а с њим и нови задатак. Створите и поделите са нама чаролију маштања!

Ко може, ко жели, нека изволи и нека нам се придружи. У ситуацији када остајете у својим кућама, Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“.

Мала радионица се може пратити посетом Фејсбук странице установе https://www.facebook.com/kulturagrocka/ 
и сајта https://www.kulturagrocka.rs/.

Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељну тему осмислила је сликарка Марион Дедић, ликовни педагог Ликовне радионице у Гроцкој у оквиру установе Центр за културу Гроцка.

Шеста по реду тема Мале радионице је: Мој прозор у свет

Инспирација су кибиц фенстер, машта, природа, пролеће, пролећно цвеће, љубав, прошла времена и неки стари обичаји, уметничка дела сликара Анрија Матиса (Henri Matisse), Пабла Пикаса (Pablo Picasso), Пјера Бонара (Pierre Bonnard).

Кибиц фенстер: Кибиц фенстер је заоставштина старих времена. Реч је о посебно направљеном и истуреном прозору на кући, који гледа на три стране, и омогућава да се кроз њега боље и више види него кроз обичан прозор. Назив кибиц фенстер потиче из немачког језика и слободно преведено на српски гласио би - ,,прозор за осматрање”. Код нас се најчешће среће у Војводини: Новом Саду, Суботици, Вршцу, Сомбору, Панчеву, Сремским Карловцима, али га има и на зградама у Београду, у Земуну. Различити су називи и различите намене овог нарочитог прозора - ,,кибиц прозор”, ,,пенџер за шацовање”, ,,зимска кутија”, ,,зимски прозор”, ,,прозор за гвирење”, ,,љубавни прозор”, ,,женски прозор”. Био је симбол сваке богатије куће 18. и 19. века. У односу на богатство власника куће и сами прозори су се разликовали по свом изгледу и били мање или више украшени дуборезом и зидном декорацијом.

Значајно место је имао овај љупки прозор у ондашњем животу људи. Кибиц фенстери су прозори који сведоче неке давне приче о вароши и варошком животу, шору, фрајлама, бећарима, љубави, и свакојаким другим згодама и незгодама какве само замислити можемо. На њима су се рецитовали стихови Лазе Костића, Јована Јовановића Змаја и Ђуре Јакшића. А, како би кибицовање било удобније (и заштитили се лактови), јастуче је било неизоставни додатак сваког прозора. Сматра се да је ова својеврсна кућна осматрачница што штрчи са старих војвођанских кућа претеча данашњих телевизора.

Ликовни задатак: Оживите у својим мислима прохујала времена и замислите како је било некада. Отворите своје прозоре у свет маште и снова. Ваш поглед кроз прозор може да обухвати све оно што вам је значајно у овом тренутку или оно што ће тек бити.

У моменту када нам је кретање ограничено и упућени смо на боравак у кући, поглед кроз прозор или са прозора је постао део и наше свакодневице, нарочито у градској средини где се са прозора поздравља и аплаудира, чак и пева. На вама је да размислите и определите се ко ће бити главни лик на вашој прозорској осматрачници? Размислите и са које стране прозора ћете се наћи. Можда ћемо ваше или присуство неког другог само да наслућујемо?

Поглед кроз прозор био је честа тема многих сликара, а сама природа неисцрпна инспирација. Нећете погрешити ако се одлучите да свој прозор отворите ка природи и пејзажу, као што су на својим сликама то учинили уметници Матис, Пикасо и Пијер Бонар. Стигао је мај, кажу најлепши месец у години. Пролеће је у свом успону, природа је све бујнија, шаренија и живља. Ако их немате у дворишту, оживите у сећању: плавe, љубичасте, црвене, жуте ирисе, наранџасти невен, разнобојне звончиће, красуљке, руже... сетите се шетњи с вама драгим особама и погледа на свеже изоране земљане бразде, воћне засаде у бехару, винограде, реку...

За коју год страну прозора да се определите нека ваша машта буде главни састојак и зачини све!

Техника: Сви материјали и технике су дозвољени.

(Графитне и оловке у боји, темпере, водене боје, колаж, новинска хартија, старе фотографије, тврђи папир или картон за оне који желе да својим цртежима или сликама додају жалузине нпр...)

Рок за завршетак радова: четвртак, 07. мај 2020. год.
Фотографије својих радова можете послати на на е-mail Центра за културу Гроцка (centargrocka@gmail.com) са назнаком „Мала ликовна радионица“, и уписати име аутора, односно детета (назначити године, школу, или предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати и у сандуче ФБ стране Центра за културу Гроцка (https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

До следећег петка....

Срећан рад децо!
Здраво живо!

Мање познате речи: претеча – претходник; пенџер – прозор; кибицовање, шацовање – осматрање, одмеравање, посматрање; фрајла – жена, девојка, госпођица, госпођа; бећар – момак, нежења; гвирети – вирити; шор – улица, сокак; декорација – украс; пејзаж – у ликовној уметности слика или цртеж природе. 

Примери у прилогу:

А,Б дечји рад који илуструје процес рада – архива Центра за културу Гроцка

Радови уметника и фотографије - материјал са интернета

ФОТО албум са примерима и упутствима за рад може се погледати на Фб страни Центра за културу Гроцка.

 

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.