Мала ликовна интернет радионица у епизоди: Тајнa пиротског ћилима

08. мај 2020.

 

Добар дан децо,

Стигао је петак, а са њим и нови задатак. Ове недеље путујемо на југ Србије, идемо у град Пирот, да се упознамо са јединственим, предивним, шареним али и тајанственим пиротским ћилимом. Пробудите у себи детективе, кренимо у авантуру откривања... Тајне пиротског ћилима!

Ко може, ко жели, нека изволи и нека нам се придружи. Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“.

Мала радионица се може пратити посетом сајта установе https://www.kulturagrocka.rs/ и Фејсбук странице https://www.facebook.com/kulturagrocka/.

Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељну тему осмислила је сликарка Мика Ловре, ликовни педагог Ликовне радионице у Калуђерици у оквиру установе Центар за културу Гроцка.

Седма по реду тема Мале ликовне интернет радионице је: Пиротски ћилим

Ћилим је покривач, углавном подни, израђује се на разбоју техником ткања тј. провлачењем потке (хоризонтална нит предива), кроз основу (вертикална нит предива).

Пиротски ћилим се израђује искључиво од вуне, и то вуне која се добија од праменке, аутохтоне врсте овце која живи на подручју целог Балкана. Једна од подврста праменке живи на Старој планини и искључиво њено руно се користи за израду предива пиротског ћилима. Овако добијено предиво је танко и јако, па се од њега добијају изузетно танки и густо ткани ћилими, што је одраз врхунског квалитета. Основа ћилима је увек бела, док је боја потке различита и зависи од шаре која се тренутно ради.

Пиротски ћилим је специфичан по томе што се тка на вертикалном разбоју, који се и зове пиротски разбој. Због специфичног начина ткања пиротски ћилим има два лица, нема наличје, што је јединствен пример у свету и једна од његових главних карактристика. Без обзира колико је велики, пиротски ћилим се израђује из једног дела. Каже се да пиротски ћилим има рок трајања двеста година. Сто година се користи једна страна па сто друга, а пошто су идентичне, разлика се ни не примети.

Шара пиротског ћилима је прича за себе - свака шара има своје значење и поруку коју жели да пренесе. Када је 2002. године заштићено географско порекло пиротског ћилима и када је ушао на листу српског културног наслеђа, тада су 95 шара и 120 орнамената постали искључиво везани за ћилим пиротског краја.

Ми ћемо се упознати са пет шара пиротског ћилима, а то су:

- Софра (совра) је најпознатија шара пиротског ћилима, она велича породицу и симбол је окупљања и заједништва. Она учи човека вештини разговора и мудрости договора. Софра је стари назив за сто.

- Корњача симболише дуг и срећан живот, јединство породице где свако зна своје место. Ова шара се налази на грбу града Пирота.

- Врашко колено је мистична шара која штити породицу и чува дом и симболише славу и успех. Поклањала се младенцима на венчању.

- Бомбе - ова шара намењена је мушкој деци; по рођењу детета наручује се ћилим са овим мотивом како би сачувао дете, дао му снагу, и моћ расуђивања и управљања. Ћилими са овом шаром се дарују и у другим периодима живота, и то оним који су прекретнице, као што су: полазак у школу, матура, полазак на факултет, војску, женидба.

- Кувери (кофери) - симболише сандуке где се налази витална енергија, материјално и нематеријално богаство. Власник ћилима са овом шаром увек се враћа кући, али и гледа напред у будућност.

Као што видите децо, шаре пиротског ћилима су врло сложене, оне осим што су естетски лепе, имају и поруку која нас учи правим вредностима живота.

Ево, још неколико занимљивих назива шара: огледало, гугуче, кашмир, дрво живота, руска звезда, птице с бибице, каранфили, свекрвин језик...

Пиротски ћилим се нашао као украс на дворовима наших краљевских династија Карађорђевића и Обреновића, такође је нашао свој дом и у многим земљама света, цењен због својих високих естетских вредности.

Ликовни задатак:

Инспирисани пиротским ћилимом и његовим шарама, нацртајте свој тепих. Изаберите једну од понуђених шара и направите слику, то не мора да буде предложак за тепих, нека то буде ваша импресија на причу о пиротском ћилиму. Боја је важна, нека она буде јака и ведра. Пиротски ћилим слави живот и зато је много црвене боје, жуте, плаве.....све вибрира од радости и оптимизма.

Техника:

Сви материјали и технике су дозвољени, нема ограничења.

Цртајте, сликајте... Маштајте и радујте се!

Рок за завршетак радова: четвртак, 14. мај 2020. год.

Фотографије радова можете послати на е-мail Центра за културу Гроцка, centargrocka@gmail.com са назнаком „Мала ликовна радионица“, и уписати име аутора, односно детета (назначити године, школу,предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати у инбокс ФБ стране Центра за културу Гроцка

(https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

Важне ствари које треба запамтити:

- Ћилим: Врста тепиха рађена на разбоју и најчешће је од вуне.

- Пиротски ћилим: Ћилим израђен искључиво од вуне из пиротског краја, има два лица, нема наличје. Има заштићено географско порекло, леп је и наш!

- Праменка: Аутохтона (домаћа, она која потиче одавде) раса овце која живи на територији Балкана. Међу најзначајније сојеве праменке спада пиротска, и искључиво од њене вуне се прави пиротски ћилим.

До следећег петка... Срећан рад децо!

Здраво живо!

ФОТО албум са примерима и упутствима за рад може се погледати на ФБ страни центра за културу Гроцка.

 

 

Повезани садржај

24фебруар2021
У Ранчићевој кући онлајн „Београд за почетнике“ у диван-епизоди: „НОЋНА ИСТОРИЈА БЕОГРАДА“ 1945-1963

У Ранчићевој кући онлајн „Београд за почетнике“ у диван-епизоди: „НОЋНА ИСТОРИЈА БЕОГРАДА“ 1945-1963

24 фебруар 2021

26.02. у 19h, Центар за културу Гроцка – youtube канал и ФБ странa Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, галерији и седишту Центра

24фебруар2021
Даје се на знање: Почиње „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ“ 2021, креативна радионица за децу

Даје се на знање: Почиње „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ“ 2021, креативна радионица за децу

24 фебруар 2021

Пролећни циклус едукативних ликовних радионица „Ликовно путовање“ Центра за културу Гроцка намењених деци нижег основношколског узраста, отпочиње са радом у марту месецу

19фебруар2021
Најаве и вести: Дигитална диван трибина: „НАЈПОЗНАТИЈА СРПСКА ШПИЈУНКА У ВРТЛОГУ РАТА“

Најаве и вести: Дигитална диван трибина: „НАЈПОЗНАТИЈА СРПСКА ШПИЈУНКА У ВРТЛОГУ РАТА“

19 фебруар 2021

У Ранчићевој кући онлајн: „Београд за почетнике“ у диван-епизоди: „НАЈПОЗНАТИЈА СРПСКА ШПИЈУНКА У ВРТЛОГУ РАТА“ Центар за културу Гроцка – youtube канал и ФБ страна