Мала ликовна интернет радионица за децу у епизоди: Џаспер Џонс и ћирилица

10. април 2020.

 

Добар дан децо, добро дошли на нашу Ликовну интернет радионицу!

Стигао је петак, а са њим и нови задатак. Ко може, ко жели, нека изволи и нека нам се придужи. У ситуацији када остајете у својим кућама, Центар за културу Гроцка је припремио за вас креативни програм „Мала ликовна интернет радионица“.

Мала радионица се може пратити посетом Фејсбук странице Центра за културу https://www.facebook.com/kulturagrocka/ и сајта https://www.kulturagrocka.rs/. Теме се задају једном недељно, а уколико нам пошаљете свој рад, веома радо ћемо га објавити. Овонедељу тему осмислила је сликарка Мика Ловре, ликовни педагог Ликовне радионице у Калуђерици, у оквиру наше установе Центар за културу Гроцка.

Нова тема Мале радионице: Џаспер Џонс (Jasper Johns) и ћирилица

Ове недеље инспирацију смо пронашли у америчком сликару Џасперу Џонсу и његовој слици „Алфабет“ (Alphabet).

Упуство за цртање задатка:

Уместо латиничног писма ми ћемо користити нашу ћирилицу. Словима стварамо једну готово апстрактну слику. Слова нису по азбучном реду исписана, већ су разбацана, она више имају улогу ликовног елемента, шаре, него што формирају смислене целине. У том мноштву слова наћи ће се једна реч (нпр. љубав, срећа, милост, мајка, доброта, слобода...) која вама много значи.

Та реч треба да буде позитивна и вама драга.

Мика Ловре је изабрала три такве речи: љубав, вера и нада.

Љубав је све.

Из љубави се рађамо, од љубави и за љубав живимо. Љубав према родитељима, браћи, сестрама, пријатељима. знању, уметности, животу, животињама... Како је лепо рекао наш велики књижевник, филозоф и неуропсихијатар, Владета Јеротић: „Само дела љубави остају“.

Вера је снага.

Она је покретач, чини нас истрајним и уз њу све тешкоће лакше пребродимо.

Нада је вера у боље сутра. Она нас чини храбрима.

Ово су биле њене три речи, а ви децо, у свом раду напишите бар једну, вама важну и драгу.

Техника и материјал: по вашем избору, водене боје, темпера, дрвене бојице, пастели, фломастери.... папир из блока.

Рок за завршетак радова: четвртак, 16. април.

Фотографије радова можете послати на е-мејл установе centargrocka@gmail.com са назнаком „Мала ликовна радионица“, и уписати име аутора, односно детета (као и назначити године, школу/предшколску установу), а коме је једноставније, фотографију рада може послати и у инбокс ФБ стране Центра за културу (https://www.facebook.com/kulturagrocka/).

Важне ствари које треба запамтити:

- Џаспер Џонс (1930): познати сликар и графичар, један је од најзначајнијих америчких живих уметника. Његова дела се налазе готово свим светским музејима. Био је припадник више уметничких покрета: апстрактни експресионизам, поп арт, нео дадаизам... Иако у дубокој старости, још увек је активан и вредно ствара.

- Ћирилица: Наш културни простор је омеђен кодом ћирилице. Она је неизоставни део идентитета српског народа. Естетски је лепа, лингвистички савршена... једно слово један глас. Ћирилица нас чини посебнима и другачијим.

Будимо своји. Живела ћирилица!

До следећег петка.... Срећан рад децо!

Здраво живо!

Кликни и разгледај:

ФОТО албум на Фб страни Центра за културу Гроцка

 

 

 

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"