Накит Ликовне радионице „Ликовно путовање“ у Гроцкој

03. децембар 2020.

 

Програм ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Гроцкој крајем новембра месеца био је посвећен примењеној уметности, дизајнирању накита и причи о украшавању... Украшавање је једна од исконских човекових потреба, а израда накита један од најстаријих примењених уметности и заната који опстаје и данас. Нажалост, у све мањој мери, јер је ручна израда накита све чешће замењена индустријском серијском производњом, али је уметнички рад и даље високо вреднован.

У свом раду са децом, ликовни педагог Марион Дедић се осврнула на изложбу ,,Краљеви и светитељи српски” која је била приређена у Историјском музеју Србије, где су били представљени бројни оригинални предмети примењених уметности - накит, оружје, владарски новац, рукописи...

Као што и сама израда накита није једноставна, тако је и задатак на радионици био захтеван, али је вредео труда. Поред креативности, вежбала се моторика, прецизност, усредсређеност... Полазници су на свој начин маштовито обликовали наруквице и прстење, које су најбројнији, а потом минђуше, огрлице... За израду накита били су потребни: картон, маказе, лепак, и декорација у виду шљокица и кристала.

Ликовну радионицу „Ликовно путовање“ у Гроцкој похађају предшколци и ђаци ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, узраста од 6 до 11 година.

Ликовни педагог Центра за културу Гроцка који руководи радом Ликовне радионице у Гроцкој је сликарка Марион Дедић.

 

 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.