Отпочела је Археолошка радионица „Келти на тлу Гроцке“

26. октобар 2021.

 

Отпочела је са радом занимљива и едукативна Археолошка радионица „Келти на тлу Гроцке Центра за културу Гроцка, која се реализује у сарадњи са кустосима Музеја града Београда и ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.
 
У понедељак 25. октобра, првом сусрету са правим археолозима, кустосима Драганом Стојић и др Милошем Спасићем из Музеја града Београда, који су за ову прилику дошли право са археолошких ископавања на локалитету Стублине, ђаци петог разреда у одабиру Љиљане Милосављевић, наставнице историје, упознали су се са основним појмовима археологије и - Келтима.
 
А ко су били ти необични Келти...? Келте прате бројне легенде, јер су били неустрашиви ратници, највише их је било у Галији, данашњој Француској. Препознајемо их у чувеним стрип јунацима Астериксу и Обеликсу, а прати их и глас да су били боеми.
Није их мањкало ни на територији данашње Србије и Гроцке, а час је посвећен и археолошком „читању“ материјала, који с епретворио у право надметање могућих интерпретација.
 
У наредним сусретима, ђаци предвођени својом наставницом историје, упознаће се са занимљивим археолошким налазима из окружења, обрађивати их, и своју интерпертацију у виду изложбене поставке приказати у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.
 
* Археолошка радионица „Келти на тлу Србије“ реализује се подршком Секретаријата за културу града Београда, и општине Гроцка.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај