Портретна уметност на новембарској Ликовној радионици у Гроцкој

04. децембар 2019.

 

Последња недеља на Ликовној радионици у Гроцкој у новембру месецу била је посвећена портретној уметности  и ремек-делима Леонарда да Винчија. Како се ове године навршава 500 година од смрти Леонарда да Винчија, чувеног италијанског ренесансног архитекте, проналазача, инжењера, вајара и сликара, инспирације је било на претек.

Леонардо је био описан као идеал „ренесансног човека” и као универзални геније. Широј јавности је најпознатији по својим ремек-делима, као што су „Тајна вечера“ и „Мона Лиза“, а његови изуми се данас користе у модерној технологији. Тим поводом музеј Лувр је организовао изложбу на којој су представљена његова ремек-дела.

Полазници ликовне радионице „Ликовно путовање“ у Гроцкој су се на себи својствен начин укључили у јубилеј. На ред је дошла ,,Дама са хермелином”, као и аутопортрет уметника Леонарда да Винчија. Мона Лиза је једна од најпознатијих и најрепродукованијих његових слика, која је доживела највише различитих врста интерпретација и обрада икада. Она је такође и једна од најинспиративнијих слика бројним уметницима, међу којима су били Салвадор Дали, Марсел Дишан, Кит Херинг, Баскијат, Ворхол...

Задаци анфас, полупрофил и профил савладавали су се и кроз упознавање са портретима других ренесансних уметника, али и портретима са текуће изложбе у галерији Ранчићеве куће, где се могу видети „Ситеанци“ др уметности Предрага Лојанице.

Радионицу у Гроцкој води Марион Дедић, дипл. сликарка.
Термини рада радионице: среда и петак 14:00 - 15:30 часова;
Место: ОШ ,,Илија Гарашанин“ у Гроцкој, кабинет за техничко образовање;

За пријављивање и додатне информације:
Марион Дедић, 063 346 949

Центар за културу Гроцка, 011 850 23 21 

*Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у јесењем циклусу подучава полазнике да истражују и изражавају се на ликовно креативан начин применом различитих уметничких техника и упознаје их са основама ликовног језика.

Циљ радионице је да негује и подстиче дечју машту и стваралаштво, развија осећај за лепо, као и осећај за тимски рад и пријатељство. У складу са узрастом, полазницима је омогућено да користе литературу – монографије, каталоге, и на тај начин се упознају са делима познатих уметника.

**Ликовну радионицу Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу Града Београда.

 

Повезани садржај

30септембар2020
ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

30 септембар 2020

Центар За Културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да 30. септембра у 18ч ОНЛИНЕ И УЖИВО присуствујете

29септембар2020
Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

29 септембар 2020

У оквиру централног догађаја манифестације Дани европске баштине, помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић отворила је гостујућу изложбу.

29септембар2020
ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући: Пикник трибина са "Београдом за почетнике" и 10 најмистериознијих прича БГ подземља

ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући: Пикник трибина са "Београдом за почетнике" и 10 најмистериознијих прича БГ подземља

29 септембар 2020

Центар за културу Гроцка 10 НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИХ ПРИЧА БГ ПОДЗЕМЉА. Cреда 30. септембар у 18 часова. Rančić Family House ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући