Портретна уметност на новембарској Ликовној радионици у Гроцкој

04. децембар 2019.

 

Последња недеља на Ликовној радионици у Гроцкој у новембру месецу била је посвећена портретној уметности  и ремек-делима Леонарда да Винчија. Како се ове године навршава 500 година од смрти Леонарда да Винчија, чувеног италијанског ренесансног архитекте, проналазача, инжењера, вајара и сликара, инспирације је било на претек.

Леонардо је био описан као идеал „ренесансног човека” и као универзални геније. Широј јавности је најпознатији по својим ремек-делима, као што су „Тајна вечера“ и „Мона Лиза“, а његови изуми се данас користе у модерној технологији. Тим поводом музеј Лувр је организовао изложбу на којој су представљена његова ремек-дела.

Полазници ликовне радионице „Ликовно путовање“ у Гроцкој су се на себи својствен начин укључили у јубилеј. На ред је дошла ,,Дама са хермелином”, као и аутопортрет уметника Леонарда да Винчија. Мона Лиза је једна од најпознатијих и најрепродукованијих његових слика, која је доживела највише различитих врста интерпретација и обрада икада. Она је такође и једна од најинспиративнијих слика бројним уметницима, међу којима су били Салвадор Дали, Марсел Дишан, Кит Херинг, Баскијат, Ворхол...

Задаци анфас, полупрофил и профил савладавали су се и кроз упознавање са портретима других ренесансних уметника, али и портретима са текуће изложбе у галерији Ранчићеве куће, где се могу видети „Ситеанци“ др уметности Предрага Лојанице.

Радионицу у Гроцкој води Марион Дедић, дипл. сликарка.
Термини рада радионице: среда и петак 14:00 - 15:30 часова;
Место: ОШ ,,Илија Гарашанин“ у Гроцкој, кабинет за техничко образовање;

За пријављивање и додатне информације:
Марион Дедић, 063 346 949

Центар за културу Гроцка, 011 850 23 21 

*Ликовна радионица Центра за културу Гроцка у јесењем циклусу подучава полазнике да истражују и изражавају се на ликовно креативан начин применом различитих уметничких техника и упознаје их са основама ликовног језика.

Циљ радионице је да негује и подстиче дечју машту и стваралаштво, развија осећај за лепо, као и осећај за тимски рад и пријатељство. У складу са узрастом, полазницима је омогућено да користе литературу – монографије, каталоге, и на тај начин се упознају са делима познатих уметника.

**Ликовну радионицу Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу Града Београда.

 

Повезани садржај

29март2020
Мала ликовна интернет радионица за децу

Мала ликовна интернет радионица за децу

29 март 2020

Добар дан децо, добро дошли на нашу прву Ликовну интернет радионицу! Ко може, нека изволи и нека нам се придужи. Прва тема Мале радионице је ВРАБАЦ - симбол Београда.