Радионица „Наслеђе за децу“ Завода за заштиту споменика културе

23. септембар 2020.

 

ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА „Наслеђе за децу“ Завода за заштиту споменика културе града Београда одржана је у уторак 22. септембра у пространој башти Ранчићеве куће - седишту Центра за културу Гроцка, за ђаке четвртог разреда ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, а све у оквиру манифестације "Дани европске баштине". Овогодишња тема је инспиративна и важна: "Наслеђе и образовање".
Радионица и предавање о споменичком наслеђу града Београда део је активности Завода у области едукације ученика нижих разреда основе школе. У форми интерактивне презентације било је речи о делатности Завода, са циљем проширивања знања деце и успостављања односа препознавања према културном наслеђу Београда - као вредности коју треба чувати.
Одабрана тема била је „Народно градитељство“, са примером старих варошких кућа Гроцке. Репрезентативни примери биле су кућа Карапешића и Ранчићева кућa у чијој се башти одвијао догађај, заштићени споменици културе и репрезентативни варошки домови Гроцке и Србије с почетка 19. века, који су под надлежношћу градског Завода за заштиту споменика културе.
Презентацију, предавање и радионицу су одржале етнолог Ана Сибиновић и документариста Слађана Милојевић из Завода за заштиту споменика културе града Београда.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Teкст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај