Четврти разред у посети изложби „Свети Срби“ у Ранчићевој кући

10. децембар 2021.

 

Центар за културу Гроцка и изложбу „Свети Срби“ реномираног иконописца Јелене Хинић су у четвртак, 9. децембра посетили ученици IV-3 разреда ОШ ,,Илија Гарашанин“ у Гроцкој са својом учитељицом Јеленом Бећаговић.

Ауторка изложбе је израдила велики број икона за манастире и цркве, такође и многе приватне колекције и знамените личности.
Поставку у Ранчићевој кући сачињавају репродуковани прикази по оригинално изведеним иконама, израђеним за велики хорос Храма Светог Саве у Београду, као и ауторске скице и појединчане иконе светитеља.
 
Доживљај приказаних радова је сасвим другачији када се виде изблиза, деца су била веома заинтересована и препознавала су неке од приказаних светитеља као што је Св. Сава, а такође и радознало и пажљиво саслушала кустоско појашњење Зорице Атић, историчарке уметности, о иконама, начину израде и светитељима код Срба.
 
Изложба иконописца Јелене Хинић „Свети Срби“ траје до 20. децембра 2021. године.Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

14јануар2022
Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.

14јануар2022
РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

14 јануар 2022

У енциклопедијама се може прочитати да је чаршија део града, готово увек у самом средишту, који се у том облику и под тим називом највећим делом развио.