Четврти разред у посети изложби „Свети Срби“ у Ранчићевој кући

10. децембар 2021.

 

Центар за културу Гроцка и изложбу „Свети Срби“ реномираног иконописца Јелене Хинић су у четвртак, 9. децембра посетили ученици IV-3 разреда ОШ ,,Илија Гарашанин“ у Гроцкој са својом учитељицом Јеленом Бећаговић.

Ауторка изложбе је израдила велики број икона за манастире и цркве, такође и многе приватне колекције и знамените личности.
Поставку у Ранчићевој кући сачињавају репродуковани прикази по оригинално изведеним иконама, израђеним за велики хорос Храма Светог Саве у Београду, као и ауторске скице и појединчане иконе светитеља.
 
Доживљај приказаних радова је сасвим другачији када се виде изблиза, деца су била веома заинтересована и препознавала су неке од приказаних светитеља као што је Св. Сава, а такође и радознало и пажљиво саслушала кустоско појашњење Зорице Атић, историчарке уметности, о иконама, начину израде и светитељима код Срба.
 
Изложба иконописца Јелене Хинић „Свети Срби“ траје до 20. децембра 2021. године.Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај