Средњошколци посетили изложбу „Свети Срби“ у Ранчићевој кући

18. децембар 2021.

 

Ранчићеву кућу су у петак 17. децембра посетили ученици Средње школе у Гроцкој, смер финансијски техничар, одељење IV-4 са својом професорком српског језика и књижевности Светланом Павловић Нешић, и психологом Валентином Стаменом.
 
Повод посете је актуелна изложба „Свети Срби“ иконописца Јелене Хинић, која је привукла велики број посетилаца из Београда, али и образовних установа са територије ГО Гроцка.
 
Наиме, несвакидашњу поставку сачињавају репродуковани прикази изведени према иконама Светих Срба које је ауторка израдила за велики хорос Храма Светог Саве на Врачару, као и скице и појединачне иконе светитеља.
Иконе које се налазе на великом хоросу Храма Св. Саве у Београду, нису доступне очима публике, а изложба у Ранчићевој кући их приноси очима љубитеља уметности, у оригиналној размери 1:1.
 
Сарадници у осликавању икона српских светитеља за Храм Св. Саве у Београду били су Александра Вагнер и Никола Крстић, док је приказе оригиналних икона за изложбу приредио Раде Ковач, фотограф.
 
Изложбу на посебан начин допуњује амбијент Ранчиве куће, заштићеног културног добра и некадашнјег варошког дома Гроцке, у коме данас станује Центар за културу Гроцка.
 
Изложба „Свети Срби“ ауторке Јелене Хинић траје до 20. децембра.
 
Добро дошли!
 
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

14јануар2022
Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.

14јануар2022
РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

14 јануар 2022

У енциклопедијама се може прочитати да је чаршија део града, готово увек у самом средишту, који се у том облику и под тим називом највећим делом развио.