Изложба слика „Одраз звезде у Панонском мору“ уметнице Весне Џакић

15. мај 2023.

 

Позивамо Вас да присуствујете отварању самосталне изложбе слика „Одраз звезде у Панонском мору“ уметнице Весне Џакић, у четвртак 18. маја од 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Изложбу која слави Међународни дан музеја 18. мај у оквиру манифестације „Музеји за 10“, отвориће Зорица Атић, историчарка уметности.

Приликом представљања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

„На платнима Весне Џакић доминирају два животодавна елемента, вода и земља, која постоје једновремено – Панонско море које уступа место Панонији. Нестанак једне само је промена облика; али исто тако без нестанка не би дошло до почетка. Из дубина Панонског мора дижу се звезде и корали, који су зачетак белих цветова повезаних грубом врежом, из којих ће нићи тикве, измешани са заумним облицима и бојама орхидеја, које су саме себи сврха; цвет, а не плод. Стога сликарка има једину могућу форму за овакво поимање света, а то је вертикала; потпуно је свеједно да ли је свет на њој посматран одоздо или одозго, у зависности да ли се посматра оно што је било или оно што ће бити. Јер време и место ту не постоје. Све се дешава једновремено и на истом месту – свакодневни пејзаж и ретко виђена егзотика, садашњост која ће у будућности већ бити прошлост...“ наводи Ана Бујић у уводној речи каталога изложбе.

Весна Џакић (1972) рођена је у Земуну, Београд. Дипломирала је сликарство на Факултету примењених уметности и дизајна (ФПУД) Универзитета у Београду 1997. године, где је и магистрирала на графичком одсеку 2003. године. Остварила је дванаест самосталних изложби и излагала на бројним групним поставкама у земљи и иностранству (Хрватска, Грчка, Румунија, Пољска, Белгија, Кина...). Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). У статусу је самосталног уметника. Учесница је више  ликовних колонија. Добитница је прве награде за графику, EX LIBRIS изложба, Галерија 107, Земун, 2009. године. Бави се сликарством и графиком. Живи и ради у Београду.

МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ ЗА 10 националнa je музејскa иницијативa коју координира Национални комитет ICOM Србија, a у коју се укључује бројним и разноврсним програмима и Центар за културу Гроцка.

Центар за културу Гроцка - установа културе општине Гроцка је и један од носилаца престижног признања МУЗЕЈ ЗА 10.

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Изложба је отворена до 5. јуна 2023. године. Добро дошли!


 

Повезани садржај