Кинопројектори чекају нови Дом културе као експонати

29. јануар 2020.

 

Након недавног збрињавања архивског материјала, Гроцку је у среду 29. јануара на позив Општине Гроцка и Центра за културу посетио кинооператер Југословенске Кинотеке Љубомир Јелић, како би помогао у демонтирању старих пројектора из некадашњег биоскопа. Кинооператер је мајстор свог заната са 43 године радног стажа, а како каже, један је од малобројних у Србији. По његовој процени, стари Искрини пројектори нису млађи од 60 година. Времешни кинопројектори ће након обнове простора културе, а будућег Културног центра општине Гроцка са мултифункционалном двораном, бити наново склопљени и изложени публици, овај пут као експонати у улазном делу.

Читав процес је пропратила директорка Центра за културу Зорица Атић како би све потекло како је и планирано. Ово су уједно и прве конкретне најаве радова на обнови старог простора културе, какав је Гроцкој неопходан већ годинама. За разлику од свих других београдских општина, Гроцка нема адекватну салу за реализацију културних догађаја, а бројне културне манифестације организује на отвореном, у амбијенталним просторима међу којима се лепотом и значајем истичу Грочанска чаршија и Ранчићева кућа.

Стари биоскоп у Гроцкој није у функцији деценијама. Била је то некада вишенаменска сала у склопу ООУР Центар за културу и уметност “22. децембар” Народног универзитета Гроцке. Становници Гроцке су га звали једноставно - Биоскоп.

Да се подсетимо, целокупан простор дома културе није коришћен од 80-тих година, а 90-тих година је девастиран и делимично коришћен у приватној режији као дискотека, и потом као кафић. Објекат је у међувремену у потпуности руиниран, да би у протекле три године општина Гроцка спровела озбиљан рад на припремама за његову обнову, током којих су разрешени бројни папиролошки проблеми и урађени неопходни пројекти, добијени услови и сагласности...

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ


 

Повезани садржај