Кинопројектори чекају нови Дом културе као експонати

29. јануар 2020.

 

Након недавног збрињавања архивског материјала, Гроцку је у среду 29. јануара на позив Општине Гроцка и Центра за културу посетио кинооператер Југословенске Кинотеке Љубомир Јелић, како би помогао у демонтирању старих пројектора из некадашњег биоскопа. Кинооператер је мајстор свог заната са 43 године радног стажа, а како каже, један је од малобројних у Србији. По његовој процени, стари Искрини пројектори нису млађи од 60 година. Времешни кинопројектори ће након обнове простора културе, а будућег Културног центра општине Гроцка са мултифункционалном двораном, бити наново склопљени и изложени публици, овај пут као експонати у улазном делу.

Читав процес је пропратила директорка Центра за културу Зорица Атић како би све потекло како је и планирано. Ово су уједно и прве конкретне најаве радова на обнови старог простора културе, какав је Гроцкој неопходан већ годинама. За разлику од свих других београдских општина, Гроцка нема адекватну салу за реализацију културних догађаја, а бројне културне манифестације организује на отвореном, у амбијенталним просторима међу којима се лепотом и значајем истичу Грочанска чаршија и Ранчићева кућа.

Стари биоскоп у Гроцкој није у функцији деценијама. Била је то некада вишенаменска сала у склопу ООУР Центар за културу и уметност “22. децембар” Народног универзитета Гроцке. Становници Гроцке су га звали једноставно - Биоскоп.

Да се подсетимо, целокупан простор дома културе није коришћен од 80-тих година, а 90-тих година је девастиран и делимично коришћен у приватној режији као дискотека, и потом као кафић. Објекат је у међувремену у потпуности руиниран, да би у протекле три године општина Гроцка спровела озбиљан рад на припремама за његову обнову, током којих су разрешени бројни папиролошки проблеми и урађени неопходни пројекти, добијени услови и сагласности...

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ


 

Повезани садржај

29март2020
Мала ликовна интернет радионица за децу

Мала ликовна интернет радионица за децу

29 март 2020

Добар дан децо, добро дошли на нашу прву Ликовну интернет радионицу! Ко може, нека изволи и нека нам се придужи. Прва тема Мале радионице је ВРАБАЦ - симбол Београда.