ЛЕТЊЕ ДОТЕРИВАЊЕ РАНЧИЋЕВЕ КУЋЕ

28. август 2023.

 

Ранчићева кућа, времешна лепотица народног градитељства, сваког се лета уређује и дотерује како би трајала још много година, била домаћин установи културе и дочекивала драге госте и посетиоце.
Уређивање амбијента и мобилијара је у току.
 
Ранчићева кућа располаже јединственим галеријским простором унутар објекта, и негованом баштом која се активно користи као летња музичка сцена, радионичарски простор, али и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије).
Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка је поседовао и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до средине 90-тих година прошлог века.
 
Збирка и Легат др Александра Костића, употпуњени личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложени су 2018. у наменској галерији у оквиру библиотеке "Илија Гарашанин" у Гроцкој.
 
О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка. Кустос је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај