Пројекат Heritage Hubs: Посета ђака из Гроцке Амбасади Финске

09. мај 2019.

 

 

 

У оквиру међународног пројекта Heritage Hubs посвећеном размени културне баштине, чији је носилац у Србији Центар за урбани развој, ученици ОШ „Илија Гарашанин“ - учесници пројекта из Гроцке, посетили су 7. маја 2019. године амбасаду Финске у Београду на позив заменице амбасадора Паиви Алатало, која је била у недавној посети Гроцкој.

Гости финске амбасаде, где их је дочекала заменица амбасадора, били су ђаци Јована Зуровац,Ђорђе Матовић, Софија Јакшић, Жељана Лукић, Лука Савковић, Анђела Бјелобаба и Катарина Чолић са својом наставницом историје Љиљаном Милосављевић Дучић, као и Јованом Мијатовић, представницом Центра за урбани развој.

Непосредни повод посете је предстојеће путовање у Финску у оквиру пројекта размене културне баштине, где ће ђаци из школе Winellska школе из Кирконумија узвратити гостопримство ученицима из Гроцке. 
Да се подсетимо, у оквиру школе у Гроцкој, група ученика-домаћина предвођена наставницом историје представља културну баштину Србије кроз одабрано нематеријално културно наслеђе уписано на листу УНЕСКO - славски колач и обичаје који га прате.

Заменица амбасадора Паиви Алатало је причала деци о Финској, култури и обичајима ове земље, митологији, екологији, али и томе како функционише амбасада и којим се пословима бави. Деца су била одушевљена и постављала су бројна питања из сфере својих интересовања, на која је радо и спремно одговарала. Између осталог, сазнали су да је зграда амбасаде Финске саграђена 1936. године и да је ту живео адвокат краља Александра Карђорђевића. На крају посете обишли су амбасаду и видели сауну, и сазнали да је у Финској скоро свака кућа има - и да има више сауна него аутомобила. 
Овом приликом се захваљујемо представницима амбасаде на гостопримству и љубазности коју су указали.

Лидер пројекта је реномирани Association of Cultural Heritage Education (ACHE) из Финске, а партнери су и удружења из Шпаније и Италије који размењују ученике из својих замаља са укупно три школе у Србији. У Гроцкој се размена одвијала у сарадњи са основном школом „Илија Гарашанин“, уз подршку градске општине Гроцка и Центра за културу.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.