Ранчићева кућа освежава своја обележја

18. новембар 2019.

 

Све има свој рок трајања, али дуже траје уколико се одржава, па тако и табле и натписи на Ранчићевој кући, лепотици народног неимарства и седишту Центра за културу Гроцка.

Ускоро ћемо имати слике пре и после, а сада је у току репарација и заштита како месинганих табли крај капија, тако и ове избледеле дрвене табле са "кућним" натписом.

Ранчићева кућа једна је од ретких заштићених кућа у Гроцкој која је задржала свој првобитни изглед, и то захваљујући својој културно-изложбеној намени. Она је једина ревитализована кућа у Гроцкој у културно-туристички објекат јавне намене. Стицајем околности, последња власница куће, госпођа Магдалена Ранчић, 60-их година 20. века кућу је завештала општини, па је овa репрезентативна заштићена стара кућа у Гроцкој у власништву државе. Обновљена је у потпуности 1974. године, а санација крова је поново спроведена 2003. године. Од 2007. године кућу користи Центар за културу Гроцка, а званично седиште ове установе је постала 2016.

Све остале варошке куће у Гроцкој су у приватном власништву и користе се у различите намене, тако да су претрпеле веће или мање измене у својој структури и унутрашњем распореду, прилагођавајући се савременом начину живота.

Ранчићева кућа има статус споменика културе од великог значаја за Републику Србију од 1966. године.

 

Повезани садржај