Ранчићева кућа освежава своја обележја

18. новембар 2019.

 

Све има свој рок трајања, али дуже траје уколико се одржава, па тако и табле и натписи на Ранчићевој кући, лепотици народног неимарства и седишту Центра за културу Гроцка.

Ускоро ћемо имати слике пре и после, а сада је у току репарација и заштита како месинганих табли крај капија, тако и ове избледеле дрвене табле са "кућним" натписом.

Ранчићева кућа једна је од ретких заштићених кућа у Гроцкој која је задржала свој првобитни изглед, и то захваљујући својој културно-изложбеној намени. Она је једина ревитализована кућа у Гроцкој у културно-туристички објекат јавне намене. Стицајем околности, последња власница куће, госпођа Магдалена Ранчић, 60-их година 20. века кућу је завештала општини, па је овa репрезентативна заштићена стара кућа у Гроцкој у власништву државе. Обновљена је у потпуности 1974. године, а санација крова је поново спроведена 2003. године. Од 2007. године кућу користи Центар за културу Гроцка, а званично седиште ове установе је постала 2016.

Све остале варошке куће у Гроцкој су у приватном власништву и користе се у различите намене, тако да су претрпеле веће или мање измене у својој структури и унутрашњем распореду, прилагођавајући се савременом начину живота.

Ранчићева кућа има статус споменика културе од великог значаја за Републику Србију од 1966. године.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.