ЗАОСТАВШТИНА проф. др Смиље Костић-Јоксић у Легату др Александра Костића

06. септембар 2021.

 

Међу земљама које су се након Другог светског рата интензивно подвргле имунизацији БЦГ вакцином, била је и Република Србија, а лекарка која је дала немерљив допринос у њеној широкој примени на просторима Југославије (ФНРЈ) одликована је, 1952. године, Легијом части.

Јавност је тек током 2020. године сазнала да је реч о др Смиљи Костић-Јоксић, чувеном педијатру, професорки Медицинског факултета у Београду, научници, почасној чланици Српског лекарског друштва и Удружења пнеумофтизиолога Југославије, чланици Педијатријског друштва у Паризу, првој жени доценту Медицинског факултета, супрузи познатог научника проф. др Александра Ђ. Костића, и мајци прослављеног композитора и гастронома Војислава Вокија Костића...

Подсећање на значај и деловање др Костић-Јоксић донео је рад на заоставштини њеног супруга у Гроцкој. Године 2018. изложен је Легат др Александра Костића, Општине Гроцка у оквиру обновљене амбијенталне целине - Грочанска чаршија, у наменски уређеној галерији у Библиотеци "Илија Гарашанин", где је, баш као и у животу, своје место, уз знаменитог супруга, нашла др Смиља Костић-Јоксић. Изложени су малобројни сачувани предмети из њене личне заоставштине, међу којима су приручници и наслови из клиничке лабораторијске дијагностике у Србији, као и фото-документација настала током њеног клиничког рада на проблему туберкулозе код деце.

(Српски медицински часопис Лекарске коморе
2020, вол. 1, бр. 2, стр. 161-172, ауторка рада Зорица Атић)


Рад се може прочитати на порталу српског цитатног индекса.

 

 

Повезани садржај

14јануар2022
Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.

14јануар2022
РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

14 јануар 2022

У енциклопедијама се може прочитати да је чаршија део града, готово увек у самом средишту, који се у том облику и под тим називом највећим делом развио.