ЗАОСТАВШТИНА проф. др Смиље Костић-Јоксић у Легату др Александра Костића

06. септембар 2021.

 

Међу земљама које су се након Другог светског рата интензивно подвргле имунизацији БЦГ вакцином, била је и Република Србија, а лекарка која је дала немерљив допринос у њеној широкој примени на просторима Југославије (ФНРЈ) одликована је, 1952. године, Легијом части.

Јавност је тек током 2020. године сазнала да је реч о др Смиљи Костић-Јоксић, чувеном педијатру, професорки Медицинског факултета у Београду, научници, почасној чланици Српског лекарског друштва и Удружења пнеумофтизиолога Југославије, чланици Педијатријског друштва у Паризу, првој жени доценту Медицинског факултета, супрузи познатог научника проф. др Александра Ђ. Костића, и мајци прослављеног композитора и гастронома Војислава Вокија Костића...

Подсећање на значај и деловање др Костић-Јоксић донео је рад на заоставштини њеног супруга у Гроцкој. Године 2018. изложен је Легат др Александра Костића, Општине Гроцка у оквиру обновљене амбијенталне целине - Грочанска чаршија, у наменски уређеној галерији у Библиотеци "Илија Гарашанин", где је, баш као и у животу, своје место, уз знаменитог супруга, нашла др Смиља Костић-Јоксић. Изложени су малобројни сачувани предмети из њене личне заоставштине, међу којима су приручници и наслови из клиничке лабораторијске дијагностике у Србији, као и фото-документација настала током њеног клиничког рада на проблему туберкулозе код деце.

Српски медицински часопис Лекарске коморе
2020, вол. 1, бр. 2, стр. 161-172

"Заоставштина проф. др Смиље Kостић-Јоксић у Легату др Александра Kостића у Гроцкој"
ауторка рада, Атић Зорица
Центар за културу Гроцка, Гроцка

Сажетак

Међу земљама које су се након Другог светског рата интензивно подвргле имунизацији БЦГ вакцином, била је и Република Србија, а лекарка која је дала немерљив допринос у њеној широкој примени на просторима Југославије (ФНРЈ) одликована је, 1952. године, Легијом части. Јавност је тек током 2020. године сазнала да је реч о др Смиљи Kостић-Јоксић, чувеном педијатру, професорки Медицинског факултета у Београду, научници, почасној чланици Српског лекарског друштва и Удружења пнеумофтизиолога Југославије, чланици Педијатријског друштва у Паризу, првој жени доценту Медицинског факултета, супрузи познатог научника проф. др Александра Ђ. Kостића, и мајци прослављеног композитора и гастронома Војислава Вокија Kостића. Током успешне каријере, поред залагања у настави педијатрије, радила је и као главни лекар амбуланте Дечје клинике и лекар у Саветовалишту за одојчад. Објавила је преко 120 радова на српском и француском језику, у домаћим и иностраним стручним часописима, међу којима и већи број популарних педијатријских чланака. Пола века након одстрањивања са Медицинског факултета и двадесет година након смрти, морално је рехабилитована 2001. године. Подсећање на значај и деловање др Kостић-Јоксић донео је рад на заоставштини њеног супруга у Гроцкој. Године 2018. изложен је Легат др Александра Kостића, Општине Гроцка у оквиру обновљене амбијенталне целине - Грочанска чаршија, у наменски уређеној галерији у Библиотеци "Илија Гарашанин", где је, баш као и у животу, своје место, уз знаменитог супруга, нашла др Смиља Kостић-Јоксић. Изложени су малобројни сачувани предмети из њене личне заоставштине, међу којима су приручници и наслови из клиничке лабораторијске дијагностике у Србији, као и фото-документација настала током њеног клиничког рада на проблему туберкулозе код деце.

Рад се може прочитати на порталу Српског цитатног индекса (СЦИндекс).

 

Повезани садржај