Документарна изложба „Скице из живота породице Костић“

20. новембар 2023.

 

СКИЦЕ ИЗ ЖИВОТА ПОРОДИЦЕ КОСТИЋ
Тајне из породичног албума
Галерија Ранчићева кућа / 25. новембар у 13h
 

Позивамо Вас да присуствујете отварању несвакидашње документарне изложбе, под називом „Скице из живота породице Костић“, која ће бити представљена у суботу 25. новембра у 13 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка (Мајевичка 9, Београд-Гроцка).

Поставка у ванвременском амбијенту Ранчићеве куће, културног добра, доноси до сада невиђену, оригиналну фото-документацију из породичних албума фамилије Костић, њихове личне предмете и знамења, али и карактеристичне цртице из живота ове чувене београдске породице која је значајно утицала на науку, уметност и културу Србије, а коју памтимо по људској величини, постигнућима и делима – проф. др Александра Костића, проф. др Смиљу Костић-Јоксић и Војислава Вокија Костића.
 
Ауторке изложбе су проф. др Нела Пушкаш, хистолог и кустос Зорица Атић, историчар уметности.
 
*Приликом отварања догађаја наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.
 
**Догађај ће зачинити и дегустација селектованих вина винарије огледног добра „Радмиловац“ Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са сунчаних падина грочанског виногорја.
 
Председник Француске Републике их је обоје одликовао највишим признањем, орденом Легије части за научни и стручни допринос медицини.
Приликом отварања изложбе биће представљен и посебан експонат - уз повеље Легија части др Александра Костића и његове супруге Смиље, публика ће имати јединствену прилику да види и оригинални брош са испреплетаним словима BCG, који је председник Француске Републике даровао др Смиљи Костић-Јоксић приликом доделе овог значајног признања, за допринос примени BCG вакцине код одојчади.
У њиховом заједничком животу, дугом преко седам деценија, било је, поред професионалног рада, прегршт успомена и дирљивих тренутака забележених на бројним фотографијама. На изложби Скице из живота породице Костић представљене су углавном оне из међуратног периода. Документарне фотографије из породичних албума чуваних у Ранчићевој кући и летњиковцу у Гроцкој прате експонати – лични предмети и знамења - као и скице из њиховог приватног живота, забележене и овековечене у кратким причама и сликовитим освртима њиховог сина, прослављеног композитора Војислава Вокија Костића.
 
Ове године се навршава и 130 година од рођења и 40 година од смрти Александра Ђ. Костића. Изложба конципирана у духу породичне топлине и љубави која је Костиће дубоко повезивала, јединствена је прилика да шира јавност завири у њихов свакодневни живот.
У незаборавном амбијенту Ранчићеве куће, споменика културе у питорескној Гроцкој, биће представљене фотографије из породичних албума и предмети из збирке коју баштини Легат др Александра Костића у Гроцкој, о коме се стара Центар за културу Гроцка – установа културе општине Гроцка.
 
Несвакидашња и узбудљива поставка, која сликовито приповеда о животу Београда и великанима једног времена, може се погледати у Ранчићевој кући све до 10. јануара 2024. године.

Добро дошли!


 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући