Групна изложба дечјих радова по ликовном конкурсу ПОШАЉИ У СВЕТ РАЗГЛЕДНИЦУ – ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА

09. март 2024.

 

Галерија Ранчићева кућа
Опчињеност Дунавом и културном баштином:
Групна изложба дечјих радова по ликовном конкурсу
„ПОШАЉИ У СВЕТ РАЗГЛЕДНИЦУ – ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА“
 
 
Позивамо Вас да у среду, 13. марта 2024. године у 17 часова присуствујете отварању групне изложбе дечјих ликовних радова „ПОШАЉИ У СВЕТ РАЗГЛЕДНИЦУ - ГРОЦКА KРAJ ДУНАВA“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу општине Гроцка, чувеном споменику културе од великог значаја за Србију (Мајевичка 9, Београд-Гроцка).

Групна изложба се реализује по конкурсном позиву Центра за културу Гроцка – и излаже одабране ликовне радове деце и младих широм ове београдске општине.
Приликом отварања поставке наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.
 
Ликовност радова и занимљива решења и виђења чине ову изложбу драгоценом и инспиративном, а међу мотивима су се нашли Ранчићева кућа, симболи винчанске културе и археолошких налазишта којима Гроцка обилује, манастир Рајиновац, скулптура Грочанке, визура Грочанске чаршије са звоником цркве Св. Тројице, река Дунав, риболовци и свет реке, аде, ресторан Виногради, Касноримска гробница у Брестовику, чувене панораме, воћњаци, грожђе и виногради по којима је Гроцка добила име...
 
Од више стотина приспелих, изложено је око стотину најуспешнијих дечјих радова, док је њих тридесет и троје награђено и похваљено, према категоријама и узрастима од прешколаца до ученика средње школе.
Из слике у слику, интересантно је испратити на који начин деца и млади у интеракцији са родитељима или образовним радницима виде крај у коме одрастају, и шта издавајају као најпосебније, по чему се Гроцка лако препознаје или памти. Зорица Атић, историчарка уметности и ауторка уметничко-образовног концепта конкурса, објашњава:
 
- Циљ конкурса је да промовише вредности локалне средине и подстакне децу и младе да истражују, сагледају и боље упознају своје окружење, и затим на креативан начин прикажу сопствени доживљај природних лепота и културно-туристичких вредности краја у коме живе. Пред младим учесницима је био задатак да ликовним путем, у форми разгледнице коју би некоме упутили, представе оне најлепше особености свог краја.
Иако је међу најстаријим београдским насељима, занимљиво је да је по старосној структури Гроцка једна од најмлађих општина престонице, са многобројним одељењима предшколаца и бројним основним школама – а највећа основна школа у Србији налази се баш у општини Гроцка.
Центар за културу, који „станује“ и послује у Ранчићевој кући, споменику културе, отуд у значајној мери креира садржаје намењене најмлађим становницима. Показатељ је и групна дечја поставка „ Пошаљи у свет разгледницу “.
 
Конкурсни задатак је један од подстицаја да се деца од малена упознају са својим окружењем и усвоје шта је то вредно пажње, неговања и чувања, будући да ову врсту упозавања са природном и културном баштином не добијају у оквиру формалног образовања. То је и мисија установе Центар за културу Гроцка, коју остварује у сарадњи са образовним установама на територији општине Гроцка.
Тако уз своју љупку Ранчићеву кућу на најлепши начин стасавају читаве генерације деце. Редовно је посећују са својим родитељима, васпитачима, учитељима и наставницима, и кроз игру и лепу реч, обиласке актуелних изложби и дружење, усвајају елементе уметности и уједно шире културне хоризонте.
 
Опредељене су и бројне награде за најуспешније радове према одлуци стручног жирија, који је радио у саставу: Ивана Блечић Стефановић, дипл. сликар-конзерватор, ФПУ, Београд; Јелена Виторовић, дипл. сликар, ФЛУ, Београд; Светлана Јовановић, мр вишемедијске уметности, ФЛУ, Београд; Вања Јовановић, мр конзерватор-рестауратор, ФПУ, Београд; Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, Гроцка.
 
- Тешко је било одлучити се за најлепше и науспелије решење, те је отуд и велики број похваљених, баш као и изложених радова, рекла је Ивана Блечић Стефановић у име жирија.
 
Изложба је доступна посетиоцима у Ранчићевој кући све до 26. марта.

Добро дошли!






 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући