Изложба икона ПРЕД ОРЕОЛИМА ВЕЧНОСТИ - Мара Ђуровић, Маја Василић и Тијана Стаменовић

06. новембар 2023.

 

Центар за културу Гроцка
Мара ЂуровићМаја Василић и Тијана Стаменовић
Изложба икона ПРЕД ОРЕОЛИМА ВЕЧНОСТИ 
Галерија Ранчићева кућа / 7. новембар од 18h / улаз слободан
 

Позивамо Вас да присуствујете отварању изложбе икона „Пред ореолима вечности“ ауторки Маре Ђуровић, Маје Василић и Тијане Стаменовић, у уторак 7. новембра 2023. године у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

 

„О неухватљивим дјелима и само срцем ухватљивим ликовима, тешко је говорити овоземљским језиком, те тако надахнут назив изложбе казује нам гдје се налазимо присуствујући изложби (Догађају) и тиме помажући мисију сликарки – Пред ореолима вечности“, у уводној речи каталога наводи Марија Лакић, историчарка уметности.

 „Да утопим се у плаветнило Твоје, Господе, жедан ја... Посматрајући умјетност иконе човјеку преовлађујуће осјећање могу поткријепити наведени стихови Момчила Настасијевића. У том случају плаветнило је једнако и црвеној, златној, зеленој, бијелој и свакој другој боји, а посебно је еквивалентно лику изображеном на дрвету или некој другој подлози. Икона посматрача подсјећа на Есхатон, јер одатле и долази. Созерцавајући насликане ликове и догађаје јеванђеоске и житијне, даје нам се да осјетимо предукус Царства Небеског. У том радосном сазнању помажу нам иконописци Мара Ђуровић, Маја Василић и Тијана Стаменовић. Њихова, на први поглед различита, а опет са истим циљем настала дјела, чине да пожелимо утопити се у Плаветнило Господње. Ликови Христа, Богородице и светих који су се у име њихово прославили, сликани су са једне стране традиционалним техникама јајчане темпере на дасци, док су, са друге стране понуђена и нека сасвим нова, аутентична рјешења чудесно минуциозног рада на перу.“

 

МАРА ЂУРОВИЋ (1982) рођена је у Дервенти, Република Српска, БиХ. Докторанд је на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду од 2022. године. Реализовала је три самосталне и излагала на бројним колективним изложбама. Осликала је велики број монументалних икона које се налазе у црквама, манастирима, у Србији и иностранству. Аутор је десет самостално изведених иконостаса, и учесница више колективних осликавања храмова у Србији и Републици Српској. Члан је УЛУПУДС-а. Добитница је више похвала и признања: Похвала Епископа зворничко-тузланског Фотија (2018), Похвала Епископа зворничко-тузланског Хризостома (2015), Похвала Епископа зворничко-тузланског Василија (2010). Ради као доцент на Високој школи Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду, на катедри за живопис.

МАЈА ВАСИЛИЋ (1983) је рођена у Сарајеву, БиХ. Дипломирала је на Високој школи Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду 2013. године, на одсеку обнова и чување. Излагала je на више групних изложби. Иконописом се бави шеснаест година. Члан је УЛУПУДС- а. У звање доцента изабрана је 2020. године на Високој школи Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду, на одсеку обнова и чување.

ТИЈАНА СТАМЕНОВИЋ (1986) рођена је у Београду, Србија. Тренутно је на мастер академским студијама Академије Српске православне цркве за уметности и консервацију у Београду. До сада је излагала на преко двадесет колективних жирираних изложби и приредила три самосталне изложбе икона и фресака. Ауторка је пројекта међународне изложбе икона „Проповед у бојама о Богородици” у Конаку кнегиње Љубице (Музеј града Београда), 2022. Поред иконописа тежиште свог интересовања усмерава и ка зидном сликарству. Чланица је УЛИС-а „Милена Павловић Барили“ и НУНС-а.

***

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Изложба траје до 20. новембра 2023. године.

Добро дошли!

 

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући