Милош Јевтић и колекција „Одговори“: "ЧУВАРИ ВРЕМЕНА - Разговори са Војином Бакићем"

27. децембар 2023.

 

Представљање тек објављене књиге угледног новинара и публицисте Милоша Јевтића „ЧУВАРИ ВРЕМЕНА – Разговори са Војином Бакићем“ из чувене колекције „Одговори“ у Модерној галерији Ваљева, у недељу, 24. децембра, додало је још једну карику у ланцу културе сећања.

Поред аутора, говорили су познати ликовни критичар др Јерко Јеша Денегри, који је представио значај и дело Војина Бакића, као и уредник едиције Милан Тасић, који је подсетио да се 2024. године навршава пола века колекције "Одговори"...
У име Галерије, догађај је водила Марија Ђурић, историчарка уметности и директорка установе.
Догађају је присуствовала Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
 
ЧУВАРИ ВРЕМЕНА у писаном облику доносе разговор са Војином Бакићем, познатим југословенским вајаром, аутором бројних скулптура у јавном простору некадашње Југославије.
Војин Бакић, уметник чија је породица страдала у борбама, посветио је велику пажњу комеморативној уметности, по којој је и остао најупамћенији, посебно посвећеној жртвама фашизма. На жалост, многа дела нису сачувана (укључујући и највећу постмодернистичку апстрактну скулптуру у свету, споменик на Папуку у част погинулим партизанским борцима), али јесте опстао споменик на брегу изнад Ваљева... као симбол града и подсетник, али и опомена. Споменик приказује легендарног јунака Ваљевског партизанског одреда Стјепана Филиповића, који стојећи испод вешала позива српски народ на устанак.
Споменик је остао познат као Ваљевац, а Ваљевац је и Милош Јевтић, који је за свој рад добитник више награда, међу којима се истичу Октобарска награда града Београда, Вукова награда Србије, награда Златни беочуг, као и награда Радио телевизије Београд и Удружења новинара Србије за животно дело. Протекле 2022. године добитник је и специјалне награде града Ваљева, такође за животно дело.
 
Ниједан истраживач друге половине 20. века у Србији неће моћи да мимоиђе колекцију „Одговори” Милоша Јевтића, у којој су у преко 200 књига објављени разговори некадашњег уредника Радио Београда са најзначајнијим личностима из света уметности, науке и културе. Отуд је библиотека САНУ 2017. године приредила догађај за памћење: „Сто српских академика у Колекцији Одговори Милоша Јевтића”.

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући