МУЗЕЈСКИ СТРУЧЊАК ГОДИНЕ, НОМИНОВАНИ 2022​

04. мај 2022.

 

ЗА МАЛУ УСТАНОВУ КУЛТУРЕ у чаробној Ранчићевој кући, за прелепу зелену и воћну Гроцку, која је на ободу престонице али на епицентру и извору културног наслеђа и креативних могућности, ово је велики догађај и велика част.
Хвала колегама на несебичној подршци!

***Зорица Атић, Центар за културу Гроцка
Зорица Атић брани боје мале локалне установе и својим радом деконструише однос центар-периферија. Зорица Атић носилац је прве номинације икада за Културни центар у Гроцкој.

***Марко Стојановић, Етнографски музеј Београд
Етнографски музеј у Београду већ је носилац признања у категорији Музејски стручњак (кустос) године – 2005.године признање је понела тада музејски педагог, Тијана Чолак Антић.

***Милена Милошевић Мицић, Завичајни музеј Књажевац
Милена Милошевић Мицић носилац је прве икада номинације за књажевачки музеј.

***Станојка Миливојевић, Народни музеј Ужице
Станојка Миливојевић носилац је прве икада номинације за ужички музеј.

***Уна Поповић, Музеј савремене уметности у Београду
Уна Поповић, уколико би била добитница Награде NK ICOM Србија, била би други музејски стручњак из МСУ који је добила то призање. Музејски стручњак 2007.године био је колега Дејан Сретеновић.
И Етнографски музеј у Београду (2005) и Музеј савремене уметности у Београду (2007) дали су Србији и Националном комитету ICOM најбољег музејског стручњака. Да ли ће то учинити још једном или ће Књажевац, Ужице или Гроцка имати ту част?


ИСТОРИЈАТ

Ово је категорија Награде у којој је појединац истински носилац признања, иако платформе као што су установа, пројекти, изложбе, сарадње, публикације, конференције и многи други ангажмани могу играти пресудну улогу. Једина установа у историји Награде која је дала два музејска стручњака је Музеј примењене уметности у Београду и то две године за редом: 2010, Јелена Пераћ и 2009, Душан Миловановић. Народни музеј Лесковац је такође дао два лауреата, али као кустоски тим: Миру Ниношевић и Верољуба Трајковића (2015).

Лауреати у овој категорији су: Тијана Палковљевић Бугарски (2021, Галерија Матице српске), Снежана Тошева (2020, Музеј науке и технике), Жужана Корхец Пап (2019, Градски музеј Суботица), Никола Крстовић (2017, Музеј на отвореном Старо село, Сирогојно), Владимир Кривошејев (2013, Народни музеј Ваљево), Јасна Јованов (2008, Спомен-збирка Павла Бељанског), Дејан Сретеновић (2007, Музеј савремене уметности), Елијана Гавриловић (2006, Народни музеј у Београду), Тијана Чолак-Антић (2005, Етнографски музеј у Београду), Љиљана Лазић (2005, Музеј града Новог Сада) и Марина Мучалица Милановић (2004, Приридњачки музеј).

ПРЕГЛЕД номинација можете погледати ОВДЕ.

 

Повезани садржај