РАНЧИЋЕВА КУЋА НА СРЕТЕЊЕ ОТВОРЕНА ЗА ПОСЕТИОЦЕ

14. фебруар 2023.

 

Драги посетиоци и пријатељи Гроцке,

Обавештавамо вас да је Ранчићева кућа, топли варошки дом у коме станује Центар за културу Гроцка, отворена за посетиоце на Дан државности и током државног празника Сретење, у среду 15. и четвртак 16. фебруара, у периоду од 9 до 16 часова.

Сретење је Дан државности Србије установљен у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, а такође се прославља као Дан уставности Србије, у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.
 
Ранчићева кућа у Гроцкој изграђена је с краја 18. и почетка 19. века, и сведок је збивања која симболише Дан државности и Дан уставности Србије.
Кућа бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије.
Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште. Ранчићева кућа је отуд споменик културе од великог значаја за нашу земљу, под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда. Ранчићева кућа је данас пример успешне ревитализације, а посетиоцима, поред лепоте народног градитељства, нуди и актуелну дечју изложбу „Ликовно путовање“.
 
Добро дошли у Ранчићеву кућу!

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући