Ранчићева кућа: Отварање изложбе фотографија „Као да је овде“

09. октобар 2018.

 

 

Поштовани,

Позивамо Вас да у петак, 12. октобра у 18 часова присуствујете отварању изложбе фотографија „Као да је овде“ ауторке Данице Трајковић у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка (ул. Мајевичка 9 у Гроцкој).

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке са пригодним програмом.

- Призори Гроцке обухваћени изложбом фотографија „Као да је овде“ ауторке Данице Трајковић, доносе поетику добро знаног питомог окружења, сагледаног у различитим тренуцима и ситуацијама, годишњим добима, деловима дана, временским приликама, колориту – приказаним у детаљу, широј слици, панорами. Инспирација је свуда унаоколо, а „угледани“ призори су и мотив и циљ објектива – ухватити лепоту тренутка, сачувати је и приказати је изнова, као да је сада и овде.

На фотографијама доминира моћна лепота природе и реке, једна од битних значајки општине Гроцка, чији је терен природа обдарила изванредном климом, сунчаним виноградарским падинама, заталасаним брежуљцима и плодним земљиштем. Посетиоци, једнако као и мештани, лепотама ових призора диве се са неког од бројних видиковаца, а поглед који обухвата вијугаву реку Дунав, питоме речне аде, брежуљке и равнице, речима се тешко може описати. Миленијумима насељавана, зелена београдска дестинација оправдава настанак винчанске културе, али и ласкавог савременог назива „мала Калифорнија“. … Пуноћа призора је ода лепоти и животу, непоновљивој дражи тренутка који се не може вратити и изнова доживети, али се може сачувати од заборава – и поделити са посматрачем трептајем фотоапарата.

Добро дошли!

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући