Самостална изложба скулптура у камену „Лаки комади“ Бранка Боловића

09. мај 2024.

 

Центар за културу Гроцка
ЛАКИ КОМАДИ
Бранко Боловић
Галерија Ранчићева кућа | 17. мај 2024. године у 19h

 

Позивамо Вас да присуствујете отварању самосталне изложбе скулптура Лаки комади“ вајара Бранка Боловића у петак17маја 2024. године од 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу општине Гроцка.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

Изложба скулптура у камену „Лаки комади“ вајара Бранка Боловића у галерији Ранчићеве куће представља радове реализоване у различитим врстама мермера. Иако тежак, структурално чврст и за обраду захтеван камен у стваралачкој игри Бранка Боловића поприма форме које се косе са садржајем свега онога што чини камен у свом физичком саставу. Уметник из камена извлачи облике који пропуштају светлостваздух и они визуелно постају лагани, танани и отворени, како сугерише и назив изложбе. Инспирацију за своје радове проналази у примењеној сеоској архитектури наших простора и то оградама од прућа, забранима, међама...

Бранко Боловић је рођен у Београду. Дипломирао је на Факултету примењене уметности Универзитета уметности у Београду 2000. године, Одсек примењено вајарство. Реализовао је пет самосталних и учествовао на више од двадесет групних изложби. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Учесник је више вајарских симпозијума и сликарских колонија. Учествовао је на добротворним аукцијама слика у Павиљону Цвијета Зузорић „Сликари студентима“, као и на хуманитарној изложби Милана Д. Шпичека у организацији Радио Београда. У оквиру Смотре уметности „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу од 2009. године је активан као технички директор одговоран за извођење скулптура у камену. Као стручни сарадник сарађивао је са вајарима и професорима Миодрагом Живковићем, Миланком Мандићем, Николом Кољом Милуновићем... и учествовао у реализацији више монументалних споменика у Србији, Црној Гори, Аустрији. Радови му се налазе у галеријским поставкама и отвореним јавним просторима („Глава“, Замак културе, Врњачка Бања; „Пар“, Шумадија гранит, Аранђеловац; „Табуре“, парк Буковичке Бање, Аранђеловац...). Вишегодишњи је стручни сарадник на заштити и рестаурацији спомен обележја на територији општине Чукарица. Учествовао је на рестаурацији и заштити италијанског спомен парка палим добровољцима у Првом светском рату. До 2023. године бавио се професорским радом на Високој школи струковних студија у Аранђеловцу, смер „Дизајн и обрада камена“. Живи и ради у Београду.

Ранчићева кућа у Гроцкој је аутентичан простор у коме је свака поставка непоновљиво другачија. Oбјекат је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и традиционални варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Изложба траје до 3. јуна 2024. године. Добро дошли!


 

Повезани садржај