Српске православне цркве у Београду представљене су изложбом у порти Вазнесењске цркве

13. октобар 2020.

 

Српске православне цркве у Београду представљене су изложбом у порти Вазнесењске цркве
- Изложба под називом „Молитвена изворишта – српска православна црквена архитектура на територији Београда – очуваност и трајање” отворена је у понедељак у 13 сати у порти Вазнесењске цркве. Поставку је припремио Завод за заштиту споменика културе града поводом 60 година од свог оснивања, као и великог јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве.
Догађај је отворио патријарх српски Иринеј, а на изложби на отвореном је приказано више од 70 цркава са свих 17 београдских општина, које се налазе и у оквиру епархија Београдско-карловачке, Сремске, Шумадијске и Ваљевске. Међу њима су и манастир Рајиновац у Бегаљици и црква Св. Тројице у Гроцкој, док су у каталогу приказане и грочанске цркве у Умчарима, Заклопачи, Винчи, Врчину и Ритопеку.
Аутори изложбе су стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Ирена Сретеновић и Хајна Туцић, историчари уметности, и Снежана Неговановић, сниматељ слике.
Сакрална архитектура као део културног наслеђа материјално је и духовно сведочанство богате прошлости Београда и његове околине, које својим културно-историјским, уметничким и архитектонским вредностима има посебан значај за српску културу.
Поред грађанства и поштоваоца културне баштине, догађају су присуствовале бројне званице из јавног сектора и представници установа културе, између осталих и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић.
Изложба се реализује у оквиру манифестације „Дани европске баштине”.
Изложбу прати каталог у коме су обухваћене све евидентиране српске православне цркве које су у надлежности Завода, укупно 93.


 

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући