Отварање самосталне изложбе „Косово, не/стваран живот“ у Ранчићевој кући

22. фебруар 2022.

 

У знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка - Ранчићевој кући у петак, 25. фебруара, у 19 часова биће представљена самостална изложба фотографија „Косово, не/стваран живот” аутора Ивана Максимовића.

Изложбену поставку сачињавају документарне фотографије о животу и догађајима на Косову и Метохији током периода од 2004. до 2019. године.

У уводној речи каталога изложбе Косово, не/стваран живот” аутор наглашава:

- Косово и Метохија, место где свака генерација почиње стару причу да ствара „први пут”. Тамо где људи не размишљају о томе како ће живети сутра, већ хоће ли преживети данас. Ту „не скачу с мостова када хоће да се убију - пређу их”. Косово, место где се историја гради на костима страдалника а облачи по последњој „светској моди”. Ту се слике не праве по људима, већ људи по сликама. И то они обични, немоћни, исконски мирни и безазлени људи. Нико од њих бирао, нико од њих биран. Једино их зло сустиже без изузетка. Ту настаје циклус фотографија „Косово, не/стваран живот”.

Иван Максимовић рођен је 1977. у Приштини. Дипломирао је 2006. године на вајарском одсеку Факултета уметности Универзитета у Приштини - Звечан. Фотографијом се бави више од двадесет година. Остварио је дванаест самосталних изложби у земљи и више групних изложби у земљи и иностранству. Поред фотографија, видео радова, излагао је слике и графике. Активно се бави документаристиком, као и свим видовима новинарског извештавања са Косова и Метохије. Аутор је и идејни творац прве четири приче аудио-визуелног уметничког пројекта „Уметност живота”, који се састоји од серије радијских интервјуа и веб-сајт репродукција радова и документарних фото-прича о српским и неалбанским уметницима са Косова и Метохије који су стварали након 1999. године. Живи и ради у Звечану.

Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“, Општина Гроцка.


Изложба ће бити отворена до 15. марта 2022. године.


 

Изложбу су најавили бројни електронски медији и портали од којих издвајамо:

- Најава на порталу дневних новина Блиц. 

- Најава на порталу дневних новина Telegraf.

- Најава на порталу Vesti.rs. 

- Најава на порталу Arte.rs

- Најава на порталу Beogradski.rs

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући