Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка у посети МУЗЕЈУ ЖРТАВА ГЕНОЦИДА

30. октобар 2023.

 

МУЗЕЈ ЖРТАВА ГЕНОЦИДА је референтна установа културе од националног значаја, која је посебан замах добила под руководством нашег истакнутог историчара Дејана Ристића, писца и стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.

Култура сећања је основна одредница ове несвакидашње установе, која је јединствена не само на подручју Републике Србије, већ и читаве југоисточне Европе.
У току је прикупљање материјала за будућу сталну поставку, која обухвата иуметничка дела. За сада се просторије Музеја налазе на Тргу Николе Пашића, на трећем спрату лепог здања, у коме послује више установа и института.
Музеј жртава геноцида је посетила историчарка уметности Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, установе културе општине Гроцка, која послује у времешној Ранчићевој кући - где је неговање и промоција културе сећања једна од значајних окосница програмског рада.
Музеј је основала Народна скупштина Републике Србије 1992. године ради трајног сећања на жртве геноцида почињеног над Србима, прикупљања, обраде и коришћења података о њима и остваривању обавеза из Међународне конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида. Музеј се, истовремено, бави и прикупљањем, обрадом и коришћењем података о Холокаусту и Самударипену.
Усвајањем Закона о музејској делатности у октобру 2021. године, Музеј је постао матични музеј у Републици Србији за неговање културе сећања на жртве геноцида и холокауста.
 
 

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући