Самостална изложба слика „Кроз воду“ и инсталације „Базени“ Иване Живић у здању Еђшег, Нови Сад

05. април 2017.

 

У здању „Еђшег“, Нови Сад, у среду 12. априла у 19 часова биће отворена самостална изложба радова београдске уметнице Иване Живић која обухвата слике под називом „Кроз воду“ и инсталације „Базени“.
Изложбу ће отворити историчарка уметности Биљана Јотић, у организацији новосадског Културног центра.

„Иванино сликарство уводи теме и мотиве из природе, са-времена и са-простора, са којима манипулише на сликарски поетичан начин у свет слике, дајући свакој слици посебан и јединствен тренутак у времену и простору. Фигуралне форме смешта у имагинативне просторне дубине и ширине и таквим грађењем композције спаја особине бића са особинама простора, увек се позивајући на духовну атмосферу.

Суреалистичка поетика проистекла је из недефинисаног времена, између старог и новог, спајајући како време тако и простор испуњен особама се препуштају атмосфери разводњене реалности. Изложба „Кроз воду“ прати специфичан однос према простору инсталирајући базен са пливачицама у централном делу простора око којег ће бити поређани њени радови. На тај начин уводи посматрача у свет свог сликарства што изложби даје карактер интерактивности и Site specific уметности“, наводи Биљана Јотић.

У предговору каталога историчарка уметности Зорица Атић наглашава како „стваралачки рад Иване Живић започиње у појавном, уоченим призором и издвојеним детаљем, а завршава богатом и надреалном ликовном причом. Беспрекорно изведена уља на платну у маниру реализма и старих мајстора, суочавају нас са увреженим представама о слици и уметности, затим уметности и њеној функцији, као и местом уметника у друштву и заједници. Снолики, надахнути и вишезначни, радови из циклуса „Кроз воду” у флуидном и преплављеном свету данашњице представљају њену личну и уметничку зрелост.

Уметница комбиновањем три мотива којима гради простор слике – воде, раскошног ентеријера и усамљене фигуре, посматрача сигурном руком води у ликовну нарацију која полази од видљиве реалности. Радови су настали по фотографијама пливача у базену чија су тела измештена и постављена у ентеријер потпуно другачијег значења. Служећи се реализмом и вишезначношћу, Ивана Живић постиже зачарану и поетску атмосферу слике. Ликовно путовање завршава се надреалним доживљајем појединца који је без суштинског ослонца, ваздуха и поверења у будућност. Апокалиптична димензија представа ублажена је лакоћом и лелујавошћу, непрекидним кретањем пливача који, из собе у собу, трагају за излазом из сна у посмодерну стварност из које их прати посматрач.“

ИВАНА ЖИВИЋ (1979) рођена је у Сарајеву, БиХ. Дипломирала је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду (2004), а потом завршила постдипломске студије на истом факултету (2008). Члан је УЛУС-а. Остварила је 15 самосталних и излагала на више од 40 групних изложби у земљи и иностранству. Добитница је награда за ликовно стваралаштво од којих издвајамо: награда за цртеж из фондације Владимира Величковића (2016); награда Rotary клуба Београд (2014); награда за продукцију из фондације Мангелос (2012). Од реализованих резиденцијалних програма издвајамо GLO’ART (Global Art Centre) Lanarken, Белгија (2015) и Cité Internationale des Arts, Paris, Француска (2009). Живи и ради Београду у статусу самосталног уметника.

Више на: www.ivanazivicjerković.com

www.facebook.com/events

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући