„Проток времена“ ретроспективна изложба уметнице Иване Блечић Стефановић

25. јануар 2024.

 

Центар за културу Гроцка
Ивана Блечић Стефановић
ПРОТОК ВРЕМЕНА
Галерија Ранчићева кућа / 26. јануар у 19h
 
 
Позивамо Вас да присуствујете отварању ретроспективне изложбе слика, цртежа и икона „Проток времена“ уметнице Иване Блечић Стефановић, у петак, 26. јануара 2024. године од 19h у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Изложбу ће отворити Зорица Атић, историчарка уметности.

Самостална изложба „Проток времена“ уметнице Иване Блечић Стефановић у галеријском простору Ранчићеве куће представља својеврсну ретроспективу, која публици дочарава визуелни пресек богатог уметничког рада настајалог током три деценије. Изложбу чини више десетина радова - слика, цртежа и икона, који су се тематски, технички и стилски мењали, а чије једине константе су снажан колорит, наклоност aуторке ка природи и истрајавање у уметности упркос свим променама - спољним и унутрашњим, променама политичких и вредносних система, породичних структура, технолошких иновација...
 
– Изложба има и скривену ноту, не обраћа се само љубитељима уметности, већ се окреће и самом уметнику, попут огледала које га приморава на самосагледавање, објективност, интроспекцију, анализу и на крају, опроштај самоме себи ако резултат незадовољава. У ствари, резултат није битан, већ истрајавање у уметности толико времена... Три деценије је читав један живот и у најмирнијим временима, док је у условима нашег поднебља последњих деценија и време бројних превирања која постављају велике изазове пред културу и уметност, које су обично прве жртве сваке друштвене промене. С правом се поставља питање – шта нагони уметника да у таквим условима и даље ствара, упркос свему?
За мене, креативност ствара један изолован свет, недотакнут спољним, у који се стваралац увек може склонити, унутар њега се изразити, излечити и на крају, самопотврдити - наводи ауторка у уводној речи каталога изложбе.
 
Ивана Блечић Стефановић (1971) рођена је у Београду. Дипломирала је на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду 1994. године на одсеку сликар-рестауратор. Сликарство је студирала у класи проф. Градимира Петровића, а рестаурацију код проф. Гордане Кусовац у Народном музеју. Током студија усавршавала је цртеж на Академији примењених уметности у Прагу и рестаурацију слика у Риму. Редовни је члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Излагала је на десет самосталних изложби и преко четрдесет колективних изложби у земљи и иностранству. Учесница је више ликовних колонија, бави се сликарством, иконописом и рестаурацијом (при: Народном музеју, Дијана центру, Републичком заводу за заштиту споменика културе – Београд). Учествовала је у рестаурацији: Саборне цркве у Београду, Завичајног музеја у Земуну, иконостаса цркве у Жабарима код Тополе. Од 2002. године ради као професор у средњој школи за уметничке занате „Техноарт - Београд“ на смеру за конзервацију.
 
***
Ранчићева кућа у Гроцкој у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, споменик је културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом с почетка 19. века који бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
 
Oтварање изложбе биће уприличено музичким наступом младог пијанисте Ведрана Бранковића, ученика основне музичке школе.
 
Изложба траје до 16. фебруара 2024. године.
 
Добро дошли!



 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући